Ana SayfaTeknik AnalizBİST-100 ve piyasalarda beklentiler---

BİST-100 ve piyasalarda beklentiler

2 / 3
BİST-100 ve piyasalarda beklentiler
09 Kasım 2015 - 08:59 www.borsagundem.com

Küresel Piyasalar

 

a) ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi Ekim ayında yılın en büyük artışını kaydetti.

   

Geçtiğimiz Cuma günü ABD’de tarımdışı istihdam (Ekim), İmalat İstihdamı Değişimi ve İşsizlik Oranı verileri açıklandı. Tarımdışı istihdam verisi 271K seviyesinde gelerek beklentinin oldukça üzerinde açıklandı. Bu arada, İmalat İstihdamı Değişimi beklentileri aştı. Dolayısıyla İşsizlik Oranı’da %5,1%’den 5% seviyesine geriledi. İstihdam piyasasındaki iyileşmeyi görmek Fed’in faiz artırımına gitmek için öne sürdüğü kriterlerden biriydi. Fakat verinin beklentinin çok üstünde gelmiş olmasına rağmen  bu şu an Fed’in faiz artırımı  için yeterli olmayabilir. Fed’in asıl görmek istediği gelişme enflasyonun yükselmesi. ABD’nin  enflasyonu hala 2% hedefinin altında seyrediyor.

Ortalama haftalık kazançlar Ekim ayında 0,4% artmış olsa bile bu artışların enflasyon üzerindeki etkileri çok uzun vadede görülebilecektir. Cuma günü odağımızda Fed üyesi Bullard’ın konuşması vardı. Bullard konuşmasında piyasaların aklındaki sorunun dolardaki yükselişin sürüp sürmeyeceği olduğunu söyledi. Döviz piyasasının halihazırda küresel para politikası farklılaşmalarını fiyatladığını söyleyen Bullard, iş gücü piyasasının normalleştiğine de değindi. Ayrıca, o da diğer Fed üyeleri gibi faiz artırım sürecinin verilere bağlı olacağını söyledi. Dow Jones ve Nasdaq endeksleri günü artıda kapatırken S&P500 endeksi ekside kapandı.

 

b) Almanya ekonomisi gelişen ekonomilerdeki yavaşlamadan olumsuz etkileniyor.

   

Almanya sanayi üretimi verisi Eylül ayında aylık bazda beklentinin altında geldi. Verideki son durum gelişen ekonomilerdeki yavaşlamadan Almanya ekonomisinin olumsuz etkilendiğini gösteriyor. İngiltere tarafında da Sanayi Üretimi, İmalat Üretimi ve ticaret dengesi verileri açıklandı. Eylül ayı sanayi üretimi verisi beklentilerin altında gelirken  İmalat üretimi verisi beklentileri aştı. Ticaret dengesi verisi de beklentileri aşan verilerden. DAX ve CAC40 endeksleri artıda kapanırken FTSE 100 endeksi satıcılı seyir izledi.

     

c) Kuroda BoJ'nin tahvil alımlarının 2%'lik enflasyon hedefine ulaşana kadar devam edeceğini aktardı.

 

BoJ Başkanı Kuroda 2%’lik enflasyon hedefine ulaşana kadar tahvil alımlarına devam edebileceğini aktardı. Banka bu hedefe 2016 yılının 2. Yarısında ulaşabileceklerini öngörüyor.

 

d) Çin ekonomisi küresel makroekonomik yavaşlamadan darbe alıyor.

 

Haftasonu Çin’de dış ticaret verileri açıklandı. İthalatlar ve ihracatların beklentiden fazla  düşmesiyle Çin ekonomisi Ekim ayında beklentinin altında  61,64 milyar yen fazla verdi. Verideki son durum küresel büyümedeki yavaşlamanın parasal teşviklerde genişlemeye gidilmesine yol açabileceğine işaret ediyor. Çin’in ağır sanayisinin gerilemesiyle  ülkenin emtialara yönelik talebi azaldı. Bunun sonucunda ülkenin ithalatları 18,8% geriledi.  Verideki son durum, Çin ekonomisinin PBoC’nin aldığı tüm önlemlere karşın ekonomik sıkıntılar dolayısıyla güçlük çektiğine işaret ediyor.

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)