Ana SayfaPiyasaPiyasalarda pozitif hava sürecek mi?---

Piyasalarda pozitif hava sürecek mi?

1 / 5
Piyasalarda pozitif hava sürecek mi?
06 Haziran 2016 - 07:57 www.borsagundem.com

Mayıs enflasyonunun ve ABD Tarım Dışı İstihdamın beklentilerden düşük çıkması, piyasaları rahatlattı. Fed’in bu ay faiz artışına gitme ihtimalinin ortadan kalkması Merkez Bankası’nın elini güçlendirdi. Dolar/TL’de 2.8640-2.8710 seviyesi test edilebilir. Borsada da çıkış sürer.

Görünen o ki yeni Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya şanslı bir başlangıç yaptı. Faiz indirme baskılarının gölgesinde geldiği görevde; geçtiğimiz hafta açıklanan iki önemli veri önümüzdeki dönem için işini kolaylaştırdı. Geçen hafta tam anlamıyla Merkez’i rahatlatan bir haftaydı.  
İçerideki enflasyon verisi ve ondan da önemlisi Cuma günü açıklanan ABD Tarım Dışı İstihdam (TDİ) verisi hem Merkez Bankası’nı hem de bizim piyasalarımızı fazlasıyla memnun etti.  

Mayıs ayı tüketici enflasyonu yüzde 0.58 ile piyasa katılımcılarının yüzde 0.78’lik beklentisinin altında gerçekleşti. Baz etkisinden dolayı yıllık bazda TÜFE Nisan ayına oranla çok fazla değişmeyerek yüzde 6.58 oldu. Çekirdek enflasyon tarafında da önemli bir geri çekilme yaşandı.

Gıda ve giyim fiyatlarındaki düşüş enflasyondaki gerilemenin en temel sebebi olmuş. Rusya ile ilişkilerin bozulması sonrası düşen turist sayısı, otel doluluk ve restoran fiyatlarını aşağı çektiği gibi düşen toplam talep dolaylı olarak gıda enflasyonunu da aşağı çekmiş durumda. Sevinelim mi, üzülelim mi bilemedim... Her ne kadar artan petrol fiyatları ve azalacak olan baz etkisi ile birlikte önümüzdeki aylarda yeniden yükselmeye başlayacak olsa da; enflasyonun düşmeye devam ediyor olması, 21 Haziran’da yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından 50 baz puanlık bir indirim beklentisini yükseltti.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)