Ana SayfaPiyasaDolardaki yükselişin perde arkasında ne var?---

Dolardaki yükselişin perde arkasında ne var?

1 / 3
Dolardaki yükselişin perde arkasında ne var?
05 Ocak 2017 - 13:49 www.borsagundem.com

BORSAGUNDEM.COM

Dolar kuru güne sakin başladı. Ancak gün içinde yapılan açıklamalar ile dolarda yükseliş meydana geldi. Cumhurbaşkanı Başdanışmanlarından Cemil Ertem'in Fitch'in not indirmesinin bankaları etkilemeyeceğini söylemesi üzerine dolar kurunda rekor seviyelere yükseliş göründü. 

Borsagundem.com olarak uzmanlara piyasalardaki hareketin nedenlerini sorduk. İşte uzmanların verdiği o cevaplar: 

Salı günü enflasyon rakamları sonrasında görülen yükseliş sonrası OHAL süresinin uzamasıyla kurda 3.60 seviyesi görülmüştü. Dün açıklanan FOMC tutanakların sonrası gerileyen dolar endeksi ile birlikte 3.5550 seviyesine kadar geri çekilen kur, dolar endeksinin öğlene doğru yeniden yükselişe geçmesiyle yönünü yukarı çevirdi. 

Yükselişin haber akşına bağlı olmaması akla teknik fiyatlanmaları getiriyor. Kurdaki üçgen formasyonunun yukarı kırılması ile birlikte 3.65 hedefi gündemdeydi. 3.60 sonrası tekrar üçgenin üst bandı olan 3.55 bölgesini test eden kurda bu seviyeden kuvvetli bir alım ile 3.64 seviyesini gördü.  

3.63-3.65 seviyesinin kuvvetli direnç olduğunu ve orta vadede yeni zirveler için bu seviyenin üzerinde kapanışlar görülmesi gerektiğini düşünüyorum. 3.55 seviyesi ise kısa vadeli önemli destek.  

Genel olarak baktığımızda ise içerideki süre gelen riskler TL’nin kırılganlığını artıyor. Siyasi ve jeopolitik belirsizliklerin yanında hükümetten gelen faiz indirin çağrıları TL’deki kırılganlığı artırıyor. Merkez Bankası’ndan bir faiz hamlesi gelmediği sürece TL’nin değer kaybetme sürece devam edebilir. Büyüme odaklanan Merkez Bankası faiz silahını elinden geldiği sürece kullanmayacaktır. Ancak enflasyonda beklenen yükseliş böyle bir hamleye neden olabilir. 

Gizmen Nalbantlı - Işık Menkul Değerler

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kim05 Ocak 2017 22:31

    300 milyon doları hangi kurum satın aldı bugün? Doların 3.63 ün üstüne çıkma sebebi buymuş diyorlar?

  • Bika05 Ocak 2017 15:17

    Rus rublesi ve Brezilya reali dolar karşısında değer kazanıyor, TL değer kaybediyor. Gelişen ülkeler arasında Türkiye olumsuz ayrışıyor.

  • Velhasıl05 Ocak 2017 15:06

    Faizi artırmıyorsun. Dinen güzel. Peki senin yönettiğin ülke buna dayanabiliyor mu? Hayır. Üstelik artan dolarla da milleti fakirleştirmeye devam ediyorsun. Haaa bir de dersin ki, bu ülkede hiç faiz kullanılmıyor. Memurlar bile maaşını faiz gelirlerinden alıyor! Gemi batmış, haberin yok.

  • Aysoy05 Ocak 2017 14:20

    Çok ünlü gazeteci, köşe yazarı, ekonomist , Meryem Gayberi' nin dediği gibi ; Bize ne Doların yükselmesinden !! Amerika düşünsün.

  • turp05 Ocak 2017 14:09

    yabancılar bilgi almış bityerlerden. acil çıkış yapıyorlar

  • coşkun05 Ocak 2017 14:04

    İŞİ HARİÇ DOLAR SAT ALTIN AL FAİZ DÜŞÜR DİYENLER SEBEPTİR. BIRAKIN PİYASA KENDİ YOLUNU BULUR.

  • hafta sonu05 Ocak 2017 14:01

    belli oldu kredi notu inecek