Ana SayfaPiyasaDolardaki yükselişin perde arkasında ne var?---

Dolardaki yükselişin perde arkasında ne var?

3 / 3
Dolardaki yükselişin perde arkasında ne var?
05 Ocak 2017 - 13:49 www.borsagundem.com

Dün akşam saatlerinde Fed’in Aralık ayında gerçekleştirmiş olduğu toplantıya ilişkin yayınlanan tutanaklar sonrası dolar cephesinde kar satışlarını gelişmekte olan ülke kurları yükseliş fırsatı olarak değerlendirse de, Türk Lirası’nın söz konusu kitlesel harekete iştiraki çok kısa süreli oldu. Yurt içinde hafta başında açıklanan ve beklentilerin oldukça üzerinde açıklanan Aralık ayı enflasyon verilerinin ardından, 24 Ocak’ta TCMB’nin gerçekleştireceği toplantıya ilişkin faiz tartışmaları Türk Lirası cinsinden varlık üzerinde bir miktar baskı oluşturmakta.

Bununla birlikte 27 Ocak’ta uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’ye ilişkin değerlendirmesinin piyasalar üzerindeki baskısı erkenden hissedilmeye başlandı. Yurt içinde siyaset sahnesinde yaşananlar, büyüme ve enflasyon sarmalına dair sorunlar nedeniyle Fitch’in ülkemizin kredi notunu indirebileceği telaffuz edilmeye başlandı. Not indirimi baskısının fiyatların içerisinde girmeye başlaması da USDTRY paritesinde yeni rekorları beraberinde getirdi. Bu sebeple Ocak ayı sonuna kadar Türk Lirası cinsinden varlıklar cephesinde hareketliliğin sürmesini bekleyebiliriz.

Borsa İstanbul cephesinde ise dünden itibaren yükselen Euro’dan genel ekonominin olumlu etkisi ve BIST 100 Endeksinin son iki günlük düşüşün ardından güne tepki alımları ile başlasak ta, döviz kurlarındaki yükseliş nedeniyle söz konusu kazançları geri vermiş bulunmaktayız. Endeks cephesinde 77.000 seviyesi aşağısında kaldığımız sürece anlamlı bir toparlanmadan bahsedebilmek mümkün görünmüyor.

Eda Önder Öztürk - Alan Yatırım

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kim05 Ocak 2017 22:31

    300 milyon doları hangi kurum satın aldı bugün? Doların 3.63 ün üstüne çıkma sebebi buymuş diyorlar?

  • Bika05 Ocak 2017 15:17

    Rus rublesi ve Brezilya reali dolar karşısında değer kazanıyor, TL değer kaybediyor. Gelişen ülkeler arasında Türkiye olumsuz ayrışıyor.

  • Velhasıl05 Ocak 2017 15:06

    Faizi artırmıyorsun. Dinen güzel. Peki senin yönettiğin ülke buna dayanabiliyor mu? Hayır. Üstelik artan dolarla da milleti fakirleştirmeye devam ediyorsun. Haaa bir de dersin ki, bu ülkede hiç faiz kullanılmıyor. Memurlar bile maaşını faiz gelirlerinden alıyor! Gemi batmış, haberin yok.

  • Aysoy05 Ocak 2017 14:20

    Çok ünlü gazeteci, köşe yazarı, ekonomist , Meryem Gayberi' nin dediği gibi ; Bize ne Doların yükselmesinden !! Amerika düşünsün.

  • turp05 Ocak 2017 14:09

    yabancılar bilgi almış bityerlerden. acil çıkış yapıyorlar

  • coşkun05 Ocak 2017 14:04

    İŞİ HARİÇ DOLAR SAT ALTIN AL FAİZ DÜŞÜR DİYENLER SEBEPTİR. BIRAKIN PİYASA KENDİ YOLUNU BULUR.

  • hafta sonu05 Ocak 2017 14:01

    belli oldu kredi notu inecek