Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBitcoin facia olabilir mi?---

Bitcoin facia olabilir mi?

4 / 5
Bitcoin facia olabilir mi?
03 Mayıs 2018 - 11:05 www.borsagundem.com

KENDİ PARANIZI SEÇİN

Elbette bitcoin, tek kripto para birimi olmanın uzağında. Nasıl saydığınıza bağlı olarak binlerce değilse bile yüzlerce kripto para birimi var. Hepsi de bitcoin gibi blok zinciri üzerine kurulmuş olsa da bazıları, potansiyel bir dünya parası olarak kendilerini daha cazip hale getiren bazı özelliklere sahipmiş gibi görünüyor. Örneğin Litecoin’in dakika başına yapabildiği işlem sayısı daha fazla. Monero ve Zcash (her işlemin, izlenmesi mümkün olan belirli bir anahtarla bağlantılı olduğu bitcoin’clen farklı olarak) gerçek anlamda anonimlik sağlıyor. Tüm kripto paraların toplam para miktarına koyduğu katı bir üst sınır bulunmuyor. Dolayısıyla belki de Dolar, Euro ya da Yuan’ın yerini farklı bir kripto para alabilir ya da daha makulü, yalnızca tek bir değişim aracına dayanmak yerine pek çok farklı özel para biriminden oluşan bir sistem ortaya çıkabilir.

Herkesin kendine en uygun para birimini seçmesi ve tüketiciler ile işletmelerin sadakatini kazanmak üzere birbiriyle rekabet eden kripto paraların bulunması fikrinde cazip görünen bir yan var. Ancak son yıllarda kripto paraların artması, kripto paraların en sonunda itibari paranın yerini alması ihtimalini artırmıyor, azaltıyor.

Pek çok farklı özel para biriminin olduğu bir dünyayla ilgili sorun, bu durumun işlem maliyetlerini muazzam ölçüde artırması. Devletin tedavüle çıkardığı, tek para birimi yasal ödeme aracıdır; mal ve hizmetler karşılığında bu parayı kabul edip etmeyeceğiniz konusunda düşünmeniz gerekmez. Doları kabul edersiniz, çünkü onu istediğiniz herhangi bir şeyi almak için kullanabileceğinizi bilirsiniz. Herkes dolar kullanmayı zımnen kabul ettiği için ticaret çok daha sorunsuz bir şekilde devam eder.

Birbiriyle rekabet halindeki pek çok para biriminin olduğu bir ekonomide bu durum çok daha farklı olacaktır. Birisi size litecoin cinsinden ödeme yapmak istediğinde litecoin’in gerçek bir kripto para mı, yoksa birkaç gün sonra yok olup gidecek bir dümen mi olduğunu anlamanız gerekir. Litecoin’i harcamak istediğinizde onu başka kimlerin kabul edebileceğini ya da kimin litecoin karşılığında size dolar verebileceğini göz önünde bulundurmak zorunda kalırsınız. Temel olarak para birimlerinin artması, işlemlerin daha verimsiz ve daha maliyetli hale gelmesine neden olarak ticaretin tekerine çomak sokar.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)