Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul’da 105 binin üzerindeki 9 baskı---

Borsa İstanbul’da 105 binin üzerindeki 9 baskı

1 / 4
Borsa İstanbul’da 105 binin üzerindeki 9 baskı
08 Ekim 2017 - 11:16 www.borsagundem.com

BORSAGUNDEM.COM – ÖZEL HABER

Zaman su gibi akıp gidiyor. Bir haftayı daha bitiriyoruz.  

Geriye doğru şöyle bir ‘özetle’ bakarsak;

BİST 100 Endeksi son işlem gününe yüzde 0.19 düşüşle 104.137 puandan veda etti.

Dolar/TL ABD verileri ve ABD'deki siyasi gelişmelerden aldığı destekle yönünü yukarı çevirince, 11 Temmuz’dan beri ilk kez 3.63'ü aştı.

Hafta içinde borsa, döviz ve altın yatırımcısının yüzünü güldürdü. BİST’te en çok ICBC Turkey Bank değer kazandı. Hisselerdeki artış yüzde 120,41. En çok değer kaybeden hisse ise yüzde 14,74 ile Penguen Gıda oldu.

BİST’in en değerli şirketleri şöyle sıralandı: 41.5 milyarla Garanti Bankası, 41 milyarla Koç Holding, 37.8 milyarla Akbank.

Emeklilik fonları yüzde 0,38, yatırım fonları da yüzde 0,31 artış gösterdi. değerlendi. Yatırım fonları içinde en fazla kazandıran yüzde 1,47 ile hisse senedi fonlarıydı.

Siyaset meydanında; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’ten istifasını istedi, istemedi krizi, Balıkesir Belediye Bakanı istifa ediyor, etmiyor tartışması gündeme damgasını vurdu.

Piyasalar, Kuzey Irak referandumu gerginliğini izlemeye devam etti. Bağdat Yönetimi, Rusya, İran ve Türkiye’nin ‘sınır’ ötesi kararları gergin tansiyonunu korudu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sürpriz Tahran ziyareti, Ruhani ile samimi görüşmeleri, bölgedeki gelişmelere yeni mesajlar gönderdi.

KİMSE YELLEN KASIRGASI KADAR VURMADI

Yurt dışına gelince;  

Avrupa borsaları İngiltere hariç haftayı düşüşle, NYSE de 'karışık' kapattı.  

Aylardır faiz artışıyla, Yellen’iyle, Trump’ıyla, başkan adaylarıyla gündemden inmeyen Fed, yine kulislerin ‘merkez’indeydi. Ekonomide de direksiyonun başına oturmak isteyen ABD Başkanı’na sunulan son listede Kevin Warsh, Janet Yellen, Gary Cohen ve Jerome Powell’ın yer aldığı ortaya çıktı.

“predictit.org” sitesi uyanık çıktı, “ABD Senatosu 4 Şubat 2018’de Fed başkanlığı için kimi onaylayacak” başlıklı bir tahmin bile başlattı.

“Piyasalarda kimine göre ne Harvey ne İrma Kasırgası, Yellen Kasırgası kadar vurmadı, rekorlar kıran endeksler Fed’e yenik düştü...” Bir uzman böyle yorumladı.

YENİ BİR OLUMLU HİKAYE ARANIYOR!

Türkiye ve küresel piyasalarda geride kalan manzara böyle… 

Şimdi, ‘dün dünde kaldı, bugün yeni bir şeyler söylemek lazım’ diyelim, önümüzdeki haftaya geçelim.

Gözler haliyle BİST 100’de.  

“100 bin-105 bin bant hareketine giren endekste doların seyri oldukça önemli” deniyor. ABD tarafından gelen her veri ve açıklamanın da bu seyri etkilediği itiraf ediliyor. İlk nokta konuluyor: “Doların 3.63 seviyesini görmesi sonrasında 3.60 seviyesinin altına çekilmemesi durumunda BİST’te satış baskısı devam edecektir.” Devam ediliyor: “Bilanço dönemi ve hisse beklentileri haricinde olumlu bir gelişme olmaması da diğer baskılayan gelişme…” Son nokta da konuluyor: “Yeni bir olumlu hikayeye ihtiyacımız var.”

9 KRİTİK OLAY

Trend belirleyici seviye olarak ilan edilen 105 binin aşmakta zorlanmasının nedeni olarak ise BİST 100 Endeksinin etkilendiği Avrupa’dan ABD’ye, dolardan faize, şirket karlarından seçimlere 9 kritik olay tek tek sıralanıyor.  

Büyük baskıda kritik uyarı şöyle: “Orta vadede 100-101 bin aralığının en güçlü destek olduğu endekste, bu seviyelerin altı söz konusu olursa 95-96 bin aralığına kadar bir düşüşün daha önü açılır. Geri çekilmeleri alım fırsatı olarak değerlendirmeyi düşünenlerin 100 bin altında bir stop loss stratejisi geliştirmeleri faydalı olacaktır.”

Dolardaki beklentiye gelince; yukarıda 3,65 üzerindeki kapanışların 3,75-3,78 aralığına kadar olacak bir yükselişi tetikleyebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.    

Özetin özetinin ardından… 

İşte üç uzman, işte üç görüş.

Borsagundem.com soruyor, piyasaların nabzını tutan isimler anlatıyor…

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)