Ana SayfaPiyasaBorsa rakiplerine göre iskontolu ---

Borsa rakiplerine göre iskontolu

3 / 7
Borsa rakiplerine göre iskontolu
10 Şubat 2015 - 13:33 www.borsagundem.com

BORSA RAKİPLERİNE GÖRE İSKONTOLU

-Borsa İstanbul, rakiplerine göre iskontolu mu?


-Borsa İstanbul'da işlem gören şirket pay senetlerinin defter değerlerine oranı 1,2 seviyesinde. Gelişmekte olan ülkeler için bu oran ortalama 1,6. Bu yönüyle bakıldığında 'Pay senetleri Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler, diğer ülkelere göre görece ucuzdur' diyebiliriz. Ayrıca Rusya ve Brezilya gibi doğal kaynak ihraç eden ülkelerin şirketleri düşük enerji ve emtia fiyatlarından olumsuz olarak etkileniyor. Şirket kârının, şirket değerine oranı açısından ülkeleri mukayese ettiğimizde BİST Endeksi içinde yer alan şirketler için bu oran 11,1, MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler Endeksinde yer alan şirketler için 11,2, S&P 500 Endeksi içinde yer alan şirketler için ise 16,8'dir. Bu analiz de Türk şirketlerinin iskontolu olarak işlem gördüğüne işaret ediyor.


-Yabancı yatırımcılar, bu iskontoyu da dikkate aldığımızda nasıl hareket eder?


-Birçok gelişmekte olan ülkede yaşanan ekonomik ve politik sıkıntılar nedeniyle portföy yöneticileri, gelişmekte olan ülkelerde değerlendirilmek üzere kendilerine teslim edilen portföyleri yönetirken zorlanıyor. Makro ekonomik koşulları mevcut küresel konjonktürden olumlu olarak etkilenen Türkiye, bu alanda göreceli olarak daha iyi konumlandığından portföy yöneticilerinin daha fazla tercih edeceği bir ülke olacaktır.


-Endeks 93.000 zirvesini kırıp yeni zirveleri görür mü?


Beklentimiz hisse senedi piyasasının yıl içinde daha yüksek seviyeleri göreceği yönünde. Gerileyen faiz ortamından banka kârları olumlu etkileniyor. Geçen yıla kıyasla 2015 yılında Türkiye ekonomisi için daha yüksek bir büyüme hızı tahmin ediyoruz. Bu da şirket kârlarını olumlu etkileyecektir. Risk iştahının, FED hariç küresel merkez bankalarının genişleyici para politikaları ve düşük faiz ortamından dolayı yüksek seyredeceğini düşünüyoruz.


Risk alma konusunda yatırımcıların istekli olmaları, hisse senetleri için olumlu. Öte yandan hisse senedi fiyatları doğası gereği dalgalı bir seyir izliyor. Biraz önce bahsettiğim olumlu senaryo için risk teşkil eden en önemli unsur FED'in faiz ait irim zamanlamasını yılın ilk yarısında başlatması ve yüksek veya sürekli faiz artış kararı almasıdır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)