Ana SayfaPiyasaBorsacılardan kritik uyarı---

Borsacılardan kritik uyarı

4 / 4
Borsacılardan kritik uyarı
16 Temmuz 2017 - 10:23 www.borsagundem.com

ALTIN FİYATLARI SATIŞ BASKISI ALTINDA

EDA ÖNDER ÖZTÜRK - ALAN YATIRIM KIDEMLİ ANALİST 

Geçtiğimiz haftanın en önemli gündem maddesini oluşturan Fed Başkanı Janet Yellen’ın Kongre’de gerçekleştirdiği ekonomi ve para politikasına ilişkin yarıyıl sunumunda enflasyon görünümüne ilişkin söylemleri global bazda ABD Doları’nın değer kaybetmesinde etkili oldu. Yellen’ın Fed’in küçültmesine ilişkin olarak bu yıl başlanabileceğini ifade etmesine rağmen global piyasalarında farkındalığı daha çok enflasyon tarafına yönelik söylemlerdeydi. Yellen’ın ABD enflasyonunda son dönemde görülen zayıflamanın hedeflerin altında olduğunu ifade etmesi Fed’in önümüzdeki dönemlerde faiz artırımı konusunda temkinli davranacağı şeklinde yorumlandı. Yellen’ın bilanço küçültülmesi ve faiz artırımı konusunda beklenildiği kadar sert konuşmaması sonrasında riskli varlıklara alım eğiliminin arttığı görüldü. 

Hafta içerisinde ABD iç siyaset sahnesinde yaşananlar sonrası Trump yönetimine ilişkin belirsizlik ortamı ile gerileyen tahvil faizleri ve ABD hisse piyasalarındaki durgunluk da gelişen ülke piyasalarına yönelik risk iştahını artırmıştı. Bununla birlikte hafta içerisinde Fed Başkanı Janet Yellen’ın güvercin tutumu söz konusu risk iştahındaki artış atmosferini destekledi. Bunun paralelinde Borsa İstanbul da Euro/Dolar’daki yükseliş trendi, Avrupa pozitif ortam, petrol fiyatlarındaki zayıf seyir ve gelişen ülkelere göre iskontolu işlem görmesi nedeniyle talep görmeye devam etti. Haftanın son işlem gününü 105.000 seviyesi üzerinde kapanış gerçekleştiren Borsa İstanbul için yükseliş trendinin piyasa çarpanları açısından kendi tarihsel ortalamalarına göre mevcut durumda %9’luk iskontosunun normalize olana kadar sürmesini beklemekteyiz. 

Bizleri bekleyen haftada ise Avrupa Merkez Bankası’nın Temmuz ayı toplantısı takip edilecek. Son dönemde Avrupa Merkez Bankası da para politikasında normalleşme yolunda ilerlemeye başlayan merkez bankaları arasında yer alıyor olsa da, söz konusu toplantıda para politikasında herhangi bir değişiklik yapmasını beklememekteyiz. Haftanın son işlem gününde ABD’de Haziran ayı enflasyonunda görülen zayıflama sonrası enflasyon farkları açısından rüzgar Avrupa lehine esiyor olsa da Avrupa’da seçim sürecinin Eylül ayına kadar devam edecek olması nedeniyle bankanın para politikasına ilişkin Eylül ayı sonrasında aksiyon alacağı görüşündeyiz. 

ABD Doları’nın global bazda görülen zayıf seyrine rağmen altında değer kazançlarının sınırlı kaldığı da dikkat çekti. Geçtiğimiz haftalarda dünya genelinde merkez bankalarına para politikasında normalleşme yolunda öncülük Fed’in bilanço küçültmesinin gündemde yer etmesi üzerine %2,40 seviyesine kadar yükseliş kaydeden ABD 10 yıllık tahvil faizleri ile birlikte tüm gelişmiş ülke tahvil faizlerinde görülen yükseliş altın fiyatını satış baskısı altında bıraktı. Dünya genelinde merkez bankalarının para politikasında normalleşmeye yönelik söylemlerine rağmen global piyasalarda enflasyon ve büyüme beklentilerine baktığımızda tahvil faizlerinde görülen yükseliş ile örtüşmemektedir. Uluslararası Ödemeler Bankası’nın en son yayınlandığı yıllık raporunda da düşük enflasyon oranlarının küresel bir endişe ortamını yarattığı ibaresi yer alırken, enflasyon ve büyüme beklentilerinde anlamlı bir değişim görülmediği sürece global tahvil faizlerindeki yukarı yönlü hareket kalıcı olmayabilir. 

Yurt içinde ise haftanın en önemli gündemini uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’ye ilişkin yapacağı değerlendirme oluşturmaktadır.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)