Ana SayfaPiyasaBorsada yeni haftada 90 bin ve üzeri beklentisi---

Borsada yeni haftada 90 bin ve üzeri beklentisi

3 / 7
Borsada yeni haftada 90 bin ve üzeri beklentisi
12 Şubat 2017 - 11:12 www.borsagundem.com

BORSA İSTANBUL’DA KÂR SATIŞLARI OLABİLİR

EDA ÖNDER ÖZTÜRK – ALAN YATIRIM KIDEMLİ ANALİST 

Geçtiğimiz hafta dünya genelinde veri akışı sakin seyretmesine rağmen, küresel piyasaların ABD Başkanı Trump’ın söylemlerine ilişkin duyarlılığı oldukça fazlaydı. Trump’ın beklenen vergi düzenlemeleri ile ilgili açıklamaları yeniden ABD ekonomisi adına büyüme beklentilerini artırmış durumda. Söz konusu büyüme beklentilerine paralel olarak haftanın sonuna doğru küresel piyasalarda güçlü dolar ve yükselen ABD 10 yıllık tahvil faizlerine tanık olduk. Bununla birlikte Avrupa’da siyasi risklerin yüksek sesle telaffuz edilmesi piyasalarda stres unsuru oluştururken, Euro cephesinde görülen baskı da dünya genelinde doların güçlenmesinde etkili oldu.

Yeni haftada Avrupa’da siyasi gündem makro gündemi yine gölgede bırakabilir. İtalya ve Fransa 10 yıllık tahvil faizleri siyasi endişeler ile yükselirken, söz konusu siyasi risk kervanına Hollanda’da eşlik edebilir. Mart ayında Hollanda da gerçekleşecek seçimler yaklaşırken, popülist yaklaşımlar ön plana çıkmakta ve ilgili yaklaşımlar da tedirginliği beraberinde getirebilir. Bununla Avrupa Maliye Bakanları’nın Yunanistan’a ilişkin gerçekleşecek olan toplantıları da merak konusu. 2017 yılının tamamını neredeyse seçim ile geçirecek olan Avrupa için Yunanistan kaynaklı yeni bir sorun ile uğraşılması istenmediğinden çözüme kavuşacağı beklentisi mevcut.

ABD’de ise Fed Başkanı Janet Yellen Komite önündeki savunmaları haftanın en önemli gündem maddelerini oluşturmakta. Trump politikalarına ilişkin şimdiye dek sessizliğini koruyan Yellen’ın söylemleri piyasalarda Mart ayında gerçekleşecek bir faiz artışı beklentisi yaratabilir.

Türk Lirası cinsinden varlıklar ise hafta içerisinde global bazda sakin seyirden beslenirken, yurt içinde Merkez Bankası’nın hamleleri de söz konusu değer kazanma eğilimine destek oldu. Türk Lirası’nın Eylül 2016 – Ocak 2017 döneminde sert değer kaybı sonrasında, Merkez Bankası’nın hamleleri Türk Lirası cephesinde volatilitenin azalmasına yardımcı oldu. Türk Lirası’nda son dönemde görülen telafi çabası, Borsa İstanbul’un son 2 aydaki yükselişine destek olurken bizleri bekleyen haftada ABD ve Avrupa’daki potansiyel gelişmeler Borsa İstanbul’da kar satışlarına neden olabilir.


YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)