Ana SayfaPiyasaBorsada yeni haftada 90 bin ve üzeri beklentisi---

Borsada yeni haftada 90 bin ve üzeri beklentisi

7 / 7
Borsada yeni haftada 90 bin ve üzeri beklentisi
12 Şubat 2017 - 11:12 www.borsagundem.com

86.250-89.500 BANDI DİKKATLE İZLENMELİ

ONURCAN BAL – GEDİK YATIRIM ARAŞTIRMA UZMAN YARDIMCISI   

BIST Hafta başında açılıştaki yükselişle görülen boşluk, ardından zirvelerin test edilmesi ve kısa sürede başlayan hacimli satış bunun bir teknik düzeltme hareketi olduğunu işaret ediyor. BIST 100’de salı günü açılışta da bu satışların etkili olduğunu gördük, ardından kurdaki yükselişe rağmen tekrar toparlanma eğilimi olması ise dikkat çekti. Endeksin güçlü bir yükseliş trendinin ardından zirve seviyelerde haber ve veri akışından bağımsız bu şekilde sert dalgalar oluşturması, bir konsolidasyon yaşandığını gösteriyor. Nitekim hafta başında sert bir şekilde gerileyen, hafta içinde toparlanmaya çalışan endeks haftanın son günü tekrar düşüşe geçerek yükseliş isteğindeki zayıflamaya işaret etti. Bu nedenle kısa vadede bu konsolidasyonun gerçekleşmesini beklediğimiz 86.250-89.500 bandının dikkatle izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu seviyelerin dışına çıkılması durumunda hareketler daha da sertleşebilir.  

Dolar/TL 

Endekstekine benzer bir durum Dolar/TL kurunda da söz konusu, önceki hafta 3,87 civarından başlayan ve pazartesi günü 3,66’ya kadar gerileyen kur, Salı günü akşam saatlerinde 3,73’e kadar yükseldi. Endeksteki zirvelerde gelen satışın aksine, 3,70’in altında dolara gelen bu hızlı talep de kurda 3,70’in altında kalıcı bir trend oluşması için iyimserlik oluşturacak ekstra bir haber ya da veriye ihtiyaç olduğunu gösterdi. Perşembe günü TCMB Başkanı’nın yaptığı açıklamada TCMB’nin elindeki tüm araçları kullanmaktan çekinmeyeceğini açıklaması, kurda yeniden 3,70’nin altının test edilmesine neden olsa da haftanın son günü kurun yeniden 3,70 civarında dengelendiğini gördük. Bu hafta yukarıda izleyeceğimiz kritik nokta geçtiğimiz hafta da test edilen 3,75 olacak.  

Petrol 

Haftaya 56,75 dolar seviyesinden başlayan brent petrolün haftanın ilk günlerinde satıcılı bir seyir izlediği ve en düşük 54,42 dolar seviyesine kadar gerilediği görüldü. Yaşanan düşüşte ABD'de özel sektörün açıkladığı ham petrol stoklarının artış göstermesi ve ABD’de kaya petrolü üreticilerinin arzını artırması etkili oldu. ABD tarafında artan arz miktarları OPEC’in 30 Kasım’daki toplantısında aldığı ve 2017 yılında uygulamaya başladığı arz kısıntılarını dengeleyebileceğine yönelik endişeler, küresel piyasalarda 2016 yılında çokça konuştuğumuz “Arz Endişeleri” kavramının tekrar gündeme gelmesine neden oldu. Haftanın ilk üç gününde yaşanan düşüşün ardından brent petrol fiyatlarının bir miktar toparlanma gösterdiği görülürken, haftanın son işlem gününde Uluslararası Enerji Ajansı’nın raporu takip edildi. Yayınlanan raporda küresel piyasalardaki arz kesintisinin ocak ayında geçen aya göre günlük 1,5 milyon varil olarak gerçekleştiği ve günlük 1,8 milyon varil olan arz kısıntısı hedefinin altında kalındığı belirtildi. OPEC ülkelerinin gerçekleştirdiği günlük arz kısıntısının 1 milyon varil, OPEC dışı ülkelerin gerçekleştirdiği günlük arz kısıntısının 500 bin varil olduğu açıklandı. Ocak ayında gerçekleştirilen arz kısıntılarının etkisi ile küresel petrol arzı bir önceki yılın aynı ayına göre 730 bin varil azalış gösterdi. Yayınlanan raporda Uluslararası Enerji Ajansı’nın 2017 yılında küresel petrol talebinin artış göstererek günlük 1.4 milyon varile çıkmasını beklediği dikkat çeken noktalar arasında yer aldı. Küresel petrol arzının azalış göstermesi ve ajansın beklentisinin 2017’deki petrol talebinin artacağı yönünde olmasının etkisi ile brent petrol fiyatları haftanın son işlem gününde yukarı yönlü hareket ederek hafta başındaki kayıplarını geri aldı. Brent petrol endeks kapanışında 56,50 – 56,60 dolar seviyelerinden işlem görmesini gördü. 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)