Ana SayfaPiyasaBorsada yeni uygulama heyecanı---

Borsada yeni uygulama heyecanı

2 / 4
Borsada yeni uygulama heyecanı
02 Nisan 2017 - 10:35 www.borsagundem.com

YENİ HAFTANIN KRİTİK VERİLERİ

BELGİN MAVİŞ – A1 CAPITAL DİREKTÖR

Geçtiğimiz haftada FED başkanlarının konuşmaları ve Cuma günü açıklanan Türkiye büyüme rakamları ana gündem maddelerimizdi. FED başkanlarından ‘Şahin’ tonda açıklamalar gelirken, Türkiye 2016 4. çeyreğinde %3,5 büyüdü ve yılı %2,9 büyüme rakamıyla tamamladı.

FED başkanlarının konuşmalarından öne çıkanlara bakacak olursak;

• Dallas FED Başkanı Kaplan, açıklamalarında 2017 için 3 faiz artırımının uygun olduğunu ve bunun kademeli yapılması gerektiğini,

• Chicago FED Başkanı Evans bu yıl için 1 veya 2 faiz artırımı daha yapılabileceğini,

• FED Başkan Yardımcısı Fischer da 2 faiz artırımı daha yapılabileceğini,

• Bu üyeler arasından oy hakkı bulunmayan, ancak Yellen’ın eski direktörü ve onun doğrudan söyleyemediklerini söyleyebileceği dolayısıyla önemsediğimiz San Francisco FED Başkanı Williams, bu yıl 3 faiz artırımını öngördüğünü, ancak 3’ten fazla yapılabilecek faiz artışını göz ardı etmediğini vurguladı.

Cuma günü açıklanan yurt içi büyüme rakamları da beklentilerin üzerinde gerçekleşerek çeyreklik bazda %3,5 olarak gerçekleşti. Büyümeye en büyük katkıyı hane halkı harcamalarının verdiğini görüyoruz (%59,5).

Yeni haftaya döndüğümüzde, Borsa İstanbul’da yeni bir uygulamayla başlayacağız. 6 ay süreyle BIST30 endeksi dışında kalan paylarda gerçekleşen işlemlere ait taraf bilgileri seans süresince işlem terminallerindeki gerçekleşen işlem sorgularında gösterilecek.

Bununla beraber taraf bilgilerini içeren gerçekleşen işlem bilgileri eş zamanlı olarak Veri Dağıtıcılara gönderilecektir. BIST30 kapsamındaki paylar için, her ay seçilecek 5 payda uygulanacaktır. Nisan ayında taraf bilgisi yayınlanacak olan paylar YKBNK, TOASO, VAKBN, ULKER ve EREGL olarak belirlenmiştir.

Geçtiğimiz haftayı dışarı FED başkanları, iç gündemde ise Halk Bankası konusunda yaşanan üzücü gelişmeler dolar endeksini, doları ve Borsa istanbul’daki satıcılı seyrin başlıca etkenleri oldu.

Bu gelişmeler, endekste özellikle 88.947 seviyesindeki satıcılı seyrin yanı sıra, Halk Bankası’ndaki değer kayıplarının da etkili olduğunu söyleyelim.

Öte yandan, Türkiye büyüme verisinin 4. çeyrekte beklentinin oldukça üzerinde %3,5 gelmesinin sevindirici etkisi oldukça sınırlı kaldı.

TCMB, AOFM’nde geçtiğimiz hafta bant aralığı %11,33 ile %11,35 arasında gerçekleşirken, doların zaman zaman 3,66’ya doğru hareketlenmesi ve Güney Afrika’da yaşanan gelişmelerin diğer para birimleri üzerindeki etkileri, Türk Lirasının seyrini etkileyen önemli gelişmelerdi.

Brexit ile ilgili süreç başlarken, Euro/dolar paritesini etkileyen bir diğer gelişme ise, AB içerisinden gelen bireysel açıklamalarla parasal genişlemenin devam edebileceğine dair yorumlar oldu. Euro/dolar paritesinin 1,06’ya kadar gerilemesinde bu durum öne çıkarken; doların hem sterlin hem de Euro karşısında değerlenmesini sağladı.

Öte yandan gelecek haftada piyasaları etkileyebilecek kritik verilere baktığımızda;

Yurt içinde,

• Pazartesi günü Mart ayı enflasyon rakamlarını karşılayacağız.

• Cuma günü ise, Mart ayı hazine nakit dengesi verisi açıklanacak.

Yurt dışında,

• Hafta boyunca Avrupa, Çin ve ABD PMI rakamlarını alacağız.

• Salı günü Çin’de ‘Mezar Süpürme Günü’ dolayısıyla piyasalar kapalı olacak.

• Çarşamba günü FED tutanaklarını 2017 faiz artırım sinyalleri verebileceği dolayısıyla önemsiyoruz.

• Cuma günü ABD Mart ayı tarım dışı istihdam verilerini takip edeceğiz.

BIST100 endeksi için önemsediğimiz seviyeler;

89.100 seviyesinin altındaki kapanış sonrasında endekste 88.300 ve aşağıda 87.100 seviyelerini takip ediyor olacağız. Yukarı yönlü hareketlenmelerde ise, 89.500, 90.300 kısa vadeli dirençlerimiz olacaktır.

Altında takip ettiğimiz bant aralığı 143-147,50 TL olurken, sterlin/TL’de 4,54-4,57 bant aralığı ve petrolde (brent) 53-55 ve olası geri çekilmelerde ise 49-50 dolar seviyesi izlediğimiz seviyeler olacaktır.


ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)