Ana SayfaPiyasaBorsada yeni uygulama heyecanı---

Borsada yeni uygulama heyecanı

4 / 4
Borsada yeni uygulama heyecanı
02 Nisan 2017 - 10:35 www.borsagundem.com

DIŞTA ABD EKONOMİSİ VERİLERİ, İÇTE ENFLASYON...

EDA ÖNDER ÖZTÜRK – ALAN YATIRIM KIDEMLİ ANALİST   

Geçtiğimiz haftalarda Trump’ın sağlık yasa tasarısına ilişkin oylamanın ertelenmesi ve söz konusu atmosferde Trump’ın diğer reformlarına ilişkin oluşan tedirginlik ortamının ardından ilgili haftada Fed üyelerinden gelen ekonominin güçlü kalacağına ve FED’in bu yıl 2 faiz artırımı beklentisinin sürdüğüne yönelik açıklamalar paralelinde algı yeniden ekonomi gündemine döndü. Hafta içerisinde Fed'in tam istihdam ve fiyat istikrarı konusunda çifte görevinde ilerleme kaydettiğini belirten üyelerinde açıklamaları sonrasında ABD Doları hafta boyunca global bazda kayıplarını telafi etme çabasını sürdürdü.

Bizleri bekleyen haftada ise ekonomi gündemi daha da hız kazanırken, geçtiğimiz hafta Fed yetkililerinin açıklamaları sonrası ABD tarafından gelecek olan veri akışına piyasanın hassasiyeti fazla olacaktır. Büyüme hedeflerini yakalayan ABD ekonomisi bu hafta açıklanacak olan Mart ayına ilişkin istihdam raporu ile istihdam cephesinde sürekli telaffuz edilen daha fazla iyileşmeyi görebilecek mi sorusuna yanıt aranacak. ABD ekonomisinde 2015 yılının sonlarından bu yana hem enflasyon hem de ücretler cephesinde yükseliş trendinin etkili olduğu da göz önünde bulundurulduğunda, Mart ayı istihdam raporunda ücretlerin performansı özetle istihdamın kalitesi de merak konusu. 

Yurt içinde ise Mart ayına ilişkin enflasyon verisi haftanın önemli gündem maddelerinin başında gelmekte. Şubat ayında çift haneye ulaşan enflasyon verisi sonrasında Mart ayında enflasyon verisinin aylık bazda %0,63, yıllık bazda ise %10,70 artış göstermesi bekleniyor. 2016 son çeyrekte döviz kurlarının yükselişini ve enflasyon cephesinde döviz kurunun gecikmeli etkisi baz alındığında enflasyon cephesinde görülebilecek bir artış sürpriz olmayıp fiyatların içerisinde yer aldığı görüşündeyiz.

Söz konusu gündemin yanı sıra; dünya genelinde finansal kırılganlık açısından önem taşıyan, küresel risk iştahına ve piyasalardaki likiditeye ilişkin bir tablo ortaya koyan VIX endeksinin 2017 yılı başından bu yana yükselişi dikkate alınmalıdır. S&P 500 Endeksinde Trump ile birlikte %15 oranında görülen yükseliş sonrası, piyasaların genelinde satış baskısının gelebileceği yönünde endişelerin oluşması ve geçtiğimiz hafta Trump reformlarına ilişkin belirsizlik fiyatlamalarının etkisiyle S&P 500 Endeksi %1,93 oranında değer kaybederken, VIX endeksi ilgili dönemde %25 oranında yükseliş kaydetmiştir.

2017 yılının başında 10,58 seviyesine kadar gerileme kaydeden VIX endeksi, geçtiğimiz 9 yılın ardından en düşük seviyesini kaydetmiştir. VIX endeksinin düşük seyrettiği zaman dilimlerinde küresel piyasalarda sakin ve istikrarlı seyir görülüyor olsa da, geçtiğimiz dönemlerden yola çıkarak VIX endeksinde volatilitenin düşüş seyrettiği zaman dilimlerinin ardından küresel piyasalarda yeni bir hikaye ile VIX endeksi yükseliş kaydedildiği ve piyasalarda tedirginliğin arttığı görülmüştür. Bu sebeple 2017 yılının başından bu yana VIX endeksinde görülen düşük seyir ve Mart ayındaki yükseliş sonrası VIX endeksinde yükselişin devamının görülmesinin sürpriz şeklinde olmayacağı görüşündeyiz. Ancak daha önce de belirttiğimiz üzere VIX endeksinde sakin seyir sonrası yükselişler için temel bir hikaye gerekli olup 2017 yılı için finansal piyasaların bir çok belirsizliği barındırdığını düşünürsek yeni hikayeye ilişkin görüş belirtmenin oldukça zor olduğunu da belirtmekte fayda var.


ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)