Ana SayfaPiyasaPiyasaları 2018’de parlak bir yıl bekliyor---

Piyasaları 2018’de parlak bir yıl bekliyor

1 / 5
Piyasaları 2018’de parlak bir yıl bekliyor
03 Ocak 2018 - 13:20 www.borsagundem.com

PARA BİTMEDİ

Son iki yıldır yatırımcılar gelişen piyasaların ‘ekmeğini yedi.’ Gelişen ülke borsaları, 2016 başından itibaren yükselişe geçti. Santiago’dan Şanghay’a borsaların iki yıllık getirisi yüzde 50’yi geçti. Şimdi daha iyi haberler var: Tüm bu piyasaları havalandıran dalga bu yıl da devam edecek. 

2017’de gelişen ülke hisse senedi piyasalarında son sekiz yılın en güçlü rallisi yaşandı. Uzmanlar 2018’de yatırımcılara daha seçici olmalarını ancak Asya ve Latin Amerika borsalarında hala yatırım fırsatları bulunduğunu belirtiyor. 

Tokyo merkezli Mitsubishi UFJ Kokusai Asset Management’m kıdemli fon yöneticisi Hideo Shimomura, 2017’nin gelişen piyasalar için parlak bir yıl olduğunu, gelişmiş ekonomilerde büyüme ve düşük enflasyon ortamının gelişenlere altın fırsatlar sunduğunu vurguluyor. 

“Rallinin bu yılda da devam edecek ancak bazı düzeltmeler de kaçınılmaz olarak gerçekleşecek” diye ekliyor. 

2017 gelişmekte olan piyasalarda göz kamaştırıcı bir yıl oldu ve performansı yüzde 31’i geçti. Gelişmekte olan ekonomilerdeki para birimleri ve hisse senetleri, son sekiz yıldaki en büyük yükselişlerini gerçekleştirdi. Asya piyasaları ise yüzde 37 ile parlarken, küresel piyasaların yüzde 17’lik performansını ikiye katladı. Polonya, Çin, Güney Kore gibi piyasalar yüzde 40’ın üzerinde prim yaptılar. 

Asya’nın en büyük iki gelişmekte olan ekonomisi Çin ve Hindistan, büyüklükleri yüklükleri göz önüne alındığında diğer gelişen ülkelere oranla hala hızlı bir şekilde büyüyor. Ortadoğu ve Kore yarımadasındaki jeopolitik gerginliklere rağmen gelişen ekonomilerdeki sağlıklı büyüme de yüksek performansın bir nedeni... 

Özellikle Çin ve Hindistan’ın yanında Vietnam, Filipinler ve Malezya gibi Asya ülkeleri yüksek büyüme hızlarıyla dikkat çekiyor. Üçüncü çeyrekte yüzde 11,1 ile en hızlı büyüme oranını gerçekleştiren Türkiye de geçen yıl ve 2018 öngörülerinde büyüme hızında ilk sıralarda bulunan bu ülkelerin arasında yer alıyor. 

2017’de euro karşısında yaklaşık yüzde 11 değer yitiren doların bu yılda en iyi durumda mevcut seviyesini koruyacağı öngörülüyor. Yatırımcılar gelişen piyasalarda yüksek faiz oranlarıyla yatırım yapmaya sürdürebilir. Ayrıca zayıf dolar, metal ve diğer emtia fiyatlarını da yükselterek gelişen piyasa üreticilerine fayda sağlıyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)