Ana SayfaPiyasaPiyasaları 2018’de parlak bir yıl bekliyor---

Piyasaları 2018’de parlak bir yıl bekliyor

2 / 5
Piyasaları 2018’de parlak bir yıl bekliyor
03 Ocak 2018 - 13:20 www.borsagundem.com

RİSKLER DE AZ DEĞİL

Gelişmiş ekonomiler için olduğu gibi gelişmekte olanlar için de önümüzdeki yıllarda zorluklar var. Örneğin Çin’in yavaşlamasıyla ortaya çıkacak dış riskler gelişmekte olanların ihracat artışını ve yatırımlarını yavaşlatabilir. 

Kuşkusuz bir de siyasi belirsizlik yaratan; seçimler gibi kendine has riskler var. Bu risk 2018’de özellikle Meksika ve Brezilya gibi ülkelerde söz konusu olacak. Benzer bir risk de; Çin’in borç 

krizi küresel büyüme yoluna çakıl taşı döşeyebilir ve özellikle bu ülkenin komşuları ani bir şekilde yoldan çıkma riskiyle karşı karşıya kalabilir. 

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımlarına rağmen Endonezya ve Brezilya gibi büyük ülkeler, borçlanma maliyetlerini düşürmeyi başardı. Bu biraz enflasyonun düşük olmasından biraz da Fed’in adımlarının öngörülebilir olmasından kaynaklanıyor. İşte bir risk daha: Gelişen ekonomiler 2018’de Fed’in üç faiz artırımını fiyatlandırdı. Peki ya işsizlik daha hızlı düşer, ücretler ve enflasyon artışa geçer ve Fed beklenenden daha saldırgan olursa piyasalarda neler olacak? 

Bloomberg’in 20 stratejisi, yatırımcı ve işlemci arasında yaptığı ankete göre bu yıl, gelişen ülkelerde tahviller ve hisse senetlerinin performansı gelişmiş ülkelerin üzerine çıkacak. Fed eylemleri gelişmekte olan piyasaların performansında belirleyici olmayı sürdürürken ABD Başkanı Donald Trump’a ve dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin’e odaklanmaya devam edilecek. 

Bloomberg’in anketinde, 2018 için uzmanlar yatırımcılara Brezilya, Meksika, Hindistan ve Endonezya hisse senetlerini, yine bu dört ülkenin tahvillerini öneriyor. Para birimlerinden ise Meksika Pesosu, Polonya Zlotisi ve Rusya Rublesi öneriliyor. 

Türkiye borsası ve tahvilleri belirsizlik nedeniyle yatırımcılara önerilmiyor. Anket sonuçlarına göre enflasyonda en çok artış Türkiye ve Hindistan’da beklenirken, Meksika’da düşüş öngörülüyor. Büyüme cephesinde ise en çok Türkiye ve Çin’de yavaşlama, Brezilya ve Hindistan’da hızlanma tahmin ediliyor

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)