Ana SayfaPiyasaPiyasaları 2018’de parlak bir yıl bekliyor---

Piyasaları 2018’de parlak bir yıl bekliyor

5 / 5
Piyasaları 2018’de parlak bir yıl bekliyor
03 Ocak 2018 - 13:20 www.borsagundem.com

2018’DE BU ÜLKELER YAKINDAN İZLENECEK

Çin’de tüm sıkıntılara rağmen müthiş bir boğa piyasası var. Şanghay Endeksi, 2017’de yüzde 48 tırmandı. Ancak şirketlerin üzerinde müthiş bir borç yükü var. Borçlanma maliyetleri artıyor, enflasyon yükselişte... Parasal sıkılaştırma faiz oranlarını yukarı çekmeye devam ederken, gayrimenkul satış hızının yavaşlaması da bekleniyor. Başkan Şi Jinping’in borçları azaltmak, sistemik riskleri azaltmak için attığı adımlar ilgiyle izleniyor. Para politikasını sıklaştırdı, sermaye kontrollerini gevşetiyor ve finans sektöründe yabancı sermayenin payını artırmayı hedefliyor. 

*Çin’de ekonomiye İlişkin riskler, Hong Kong’un ekonomik büyümesini de ciddi biçimde baskılıyor. Deutsche Bank, Çin’de geçen yıl yüzde 6,8 olan büyümenin 2018’de 6,3’e, ABN-Amro Bankası ise yüzde 6,5’e düşeceğini tahmin ediyor. 

*Hindistan’da Başbakan Narendra Modi reformları sürdürüyor. Hantal vergi sisteminde önemli reform yapıldı. Moody's 14 yıl aradan sonra İlk kez Hindistan’ın kredi notunu artırdı. Hükümet, ekonomiyi hızlandırmak için kamu bankalarına 32 milyar dolar enjekte edeceğini açıkladı. Geçen yılki yüzde 6,3’ün ardından bu yıl beklenen yüzde 7,5 büyümeye rağmen aşırı ısınma endişeleri şimdilik gündemde değil. Hindistan’dan son iki ayda bir para çıkışı gerçekleşmiş olabilir ancak yıllık bazda para girişi hala güçlü. 

*Kore yarımadası ise bir başka endişe kaynağı... "Roket Adam” Kim Jong Un, füze testleriyle dünyayı hoplatmaya devam ediyor. Pyongyang, nükleer gücünün tamamlandığını açıkladı. Tansiyon bu yıl da yükselecek. 

*Mısır, bu yıl yüzde 4.5, 2019’da yüzde 4.9 olarak beklenen yüksek büyüme ve 2018 sonunda yüzde 14’e kadar çıkması beklenen faiz oranı ile yatırımcılara tavsiye edilen bir ülke. 

*2018’in Türkiye ve Güney Afrika İçin zor bir yıl olacağı belirtiliyor. Özellikle Türkiye için siyasi ve jeopolitik risklerin ön plana çıktığı, canlanma belirtileri gösteren Rusya’da ise yaptırımların 

etkileri ve geleceği izlenecek. Deutsche Bank, 2018’de Türkiye için yüksek enflasyon ve yüksek faiz oranları ile zayıflayacak para birimiyle desteklenecek yüksek büyümeye dikkat çekiyor. 

*Latin Amerika, 2018’de en dikkat çeken bölgelerden olacak. Deutsche Bank, resesyonun ardından geçen yıl 1,1 büyüme gösteren Brezilya’nın bu yıl 2,6, 2019’da ise 3,2 büyümesini bekliyor. Tüketim ve yatırımlardaki canlılığın büyümeye yansıması ve emeklilik reformu gibi olumlu gelişmelerin Ekim ayındaki seçimlerin sonuçları ile bozulma ihtimali var. Sadece Brezilya değil, Peru’da yüzde 4, Şili’de yüzde 3,4, Arjantin’de de yüzde 3,3 büyüme bekleniyor. (LEVENT GÜRSES/FORBES TÜRKİYE DERGİSİ)

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)