Ana SayfaPiyasaBorsada boşluk kapanır---

Borsada boşluk kapanır

5 / 5
Borsada boşluk kapanır
11 Temmuz 2016 - 08:18 www.borsagundem.com

Londra’da konut fiyatı dipte

Brexit öncesindeki yazımda “1.3325’in altında günlük değil ama haftalık bir kapanış olduğu takdirde önce 1.2465 ve ardından 1.2140 seviyelerine kadar bir düşüş daha gelebilir ki böylesi bir hareketi bu “turda” beklemiyorum” diye yazmıştım. Aslında tam olarak benim de beklemediğim, teknik olarak gidebileceğini düşündüğüm seviyelerdi bunlar. Görünen o ki bu seviyeler gerçek olacak gibi... Soros da 1.15’leri işaret etmişken...  

Poundun düşüşünde Brexit nedeniyle İngiltere’de gayrimenkule yatırım yapmış olanların bu fonlardan çıkma taleplerinin zirve yapmasının da payı vardı. Geçen haftanın ortasından itibaren 

10 büyük gayrimenkul yatırım fonundan 6’sı alım-satımlarını durdurduklarını açıkladı. Aralarından Aberdeen Fund Managers fonlarını geri satmak isteyenlerin paralarını yüzde 17 iskonto ile ödeyeceklerini açıkladı. Brexit sonrasında Londra’daki konut fiyatlarında yüzde 20’nin üzerinde bir düşüş beklentisi yaygınlaşmaya başladı. Londra’da ev fiyatları ucuzlamaya başlayacak gibi.    

ABD’de Cuma günü açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisi 180 bin kişilik bir artış beklenirken 287 bin kişilik artış olarak açıklandı. Verizon’un biten grevini çıkarsak bile yine de beklentilerin üzerinde bir rakam geldi. Bu yüksek rakam; Brexit’in yarattığı belirsizlik nedeniyle; Fed’den faiz artışını tetikler mi endişesi yaratmadı. Hal böyle olunca Fed’in “neredeyse ahir vadeye kadar” faiz artıramayacağı fiyatlanmaya başladı. ABD devlet tahvilleri (özellikle 30 yıllıklar) yeni düşükler görürken, 50 yıllık İsviçre devlet tahvilleri “eksi” getirir hale geldiler. Bu ortamda bizim Merkez Bankası da faiz indirimlerine devam ederse çok şaşırmamak gerek. 

İçeride açıklanan dış borç istatistiklerine göre; kamu ve özel sektörün; 2016’nın ilk çeyreğinde ki toplam dış borcu 13.6 milyar artışla 411.5 milyar dolara yükseldi. Kısa vadeli artışın önemli kısmı özel sektörden gelirken, uzun vadeli artışın önemli kısmı özel sektörden geliyor. Toplam dış borcun GSYH’ye oranı da 2002’den bu yana en yüksek seviyesi olan yüzde 58.1’e tırmanmış durumda.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)