Ana SayfaPiyasaMerkez yeni hamlelerde bulunabilir ---

Merkez yeni hamlelerde bulunabilir

2 / 6
Merkez yeni hamlelerde bulunabilir
06 Kasım 2017 - 11:35 www.borsagundem.com

Ekonomist Gizem Öztok Altınsaç, son yaşanan kur hareketinin de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) duruşundan bir miktar bağımsız olduğunu görmek gerektiğinin altını çizerek, TCMB'den bugün gelen önlemlerin gerekli olduğunu fakat 'yeterli mi?' diye bakıldığında bunun bir soru işareti olduğunu söyledi. 

Gizem Öztok Altınsaç Foreks'e yaptığı açıklamada, reeskont kredi uygulamasının benzerinin bu yıl Şubat ayında görüldüğünü ve kurun 3.53’ten fikslendiğini, sonuçta TCMB rezervlerinde de bu destek kaynaklı düşüş görüldüğünü anımsattı. 

Bu yıl Kasım ve Aralık ayında yaklaşık 3 milyar dolara yakın bir reeskont kredi dönüşü olduğuna değinerek, bunlar TL olarak yapılacak ise ve buna ek ROK’tan da 1.4 milyar dolarlık bir likidite sağlanması bekleniyor ise, toplamda Kasım ve Aralık ayı için 4.5 milyar dolarlık bir destek anlamına geldiğini vurgulayan Öztok Altınsaç, bunun yeterli olup olmayacağı sorusunu ise şu şekilde yanıtladı:

"Piyasada ilk aşamada olumlu yansıdı ve kurda gevşeme görüyoruz. Bu tarz önlemlerin elbette ki etkisi oluyor fakat orta vadede duruma bakmak gerekirse TR genelde kur şoku yaşar bu tarz önlemler gelir ve ardından en son aşama faiz artırımı görürüz. Bu yıl başında da benzer süreç oldu.  

Şu an yaşadığımız dönemin en önemli farkı ise daha önce TL şok yer, ardından faiz artırımı gerçekleşir, işler yoluna girer ve bir dönem sonra faizde gevşeme görürüz. Lakin bu sefer faizlerde bir gevşeme imkanı olamadan bu tarz bir risk belirmiş durumda. Arka arkaya gelen kur şoku manasına gelir bu. Halihazırda enflasyon görünümü bir tur daha bozulmuş durumda. Global faiz ortamı bundan sonra çok lehimize değil ve bununla birlikte son dönemde TL’nin daha fazla satılmasının sebebi önceki dönemlerin aksine TCMB’nin yeterince sıkı durmamasından da kaynaklanmıyor üstelik. Faiz elbette yüksek. Para politikasından tamamen bağımsız bambaşka gündem maddeleri ve artan jeopolitik/diplomatik tansiyonla risk priminin arttığına şahit oluyoruz."

Öte yandan TCMB’den önlemin gelmesini pozitif bir gelişme olarak değerlendiren Ekonomist Öztok Altınsaç, "Fakat fonlama maliyetinin 6 ay önceki %12 ile aynı kalması, var olan ortamda görece gevşek TCMB demek. Haziran civarına baktığımızda, kur sakinlemiş ve enflasyonda düşecek idi ve TCMB %12’de tutuyordu. Oysa şu an kur yeniden hızlanıyor, iç talep 3 ay öncesine göre çok daha enflasyonist ve global faizler artış trendinde. Dolayısıyla geçtiğimiz 3-5 ay önceki %12 ile şimdiki %12’nin verdiği sinyal aynı değil. Kaldı ki son yaşadığımız kur hareketinin de TCMB duruşundan bir miktar bağımsız olduğunu görmekte fayda var." dedi. Öztok Altınsaç, özetle TCMB’den bugün gelen önlemleri gerekli olarak nitelerken, 'yeterli mi?' diye bakıldığında ise bunun bir soru işareti olduğunu sözlerine ekledi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)