Ana SayfaPiyasaMerkez yeni hamlelerde bulunabilir ---

Merkez yeni hamlelerde bulunabilir

4 / 6
Merkez yeni hamlelerde bulunabilir
06 Kasım 2017 - 11:35 www.borsagundem.com

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Beste Naz Köksal, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) hamlenin etkisinin, mevcut durumda gelişen ülke para birimleri dolar karşısında kümüle hareket ettiği sürece kısa vadeli kalacağını ve sınırlı olacağını öngördü. 

Köksal Foreks'e yaptığı açıklamada, TCMB'nin son dönemde piyasalarda ekonomik temellerle uyumlu olmadığı için fiyat oluşumlarını sağlıksız olarak gördüğünü belirterek rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkân oranı üst sınırını yüzde 60’tan yüzde 55’e düşürdüğünü ve tüm dilim aralıklarını da 5’er puan aşağı çektiğini ifade ederek, "Bu hamle bankaların TCMB nezdinde tuttukları karşılıkların döviz yerine TL tutmasını sağlayarak, 5,3 milyar TL likiditeyi çekerek yerine 1,4 milyar USD kanalize etmiş olacak." diye konuştu.

Köksal, kur düşerken etkisini olumlu bir biçimde görülen ROM’un, kur yükselirken uzun süreli etkisi olmadığının daha önceki uygulamalardan da bilindiğini vurguladı ve "Piyasa TCMB’nin faiz artıramayacağını varsayarak diğer her yolu deneyeceğini düşünüyor. Bu varsayım da TCMB’nin yılın son Enflasyon Raporu sunumunda, mevcut faizlerin enflasyonu düşürmede yeterli olacağını söylemesiyle pekiştirmiş oldu. TCMB, elindeki diğer mekanizmaları kullanarak TL’yi desteklemeye çalışıyor. Fakat mevcut durumda gelişen ülke para birimleri dolar karşısında kümüle hareket ettiği sürece, bu hamlenin etkisi kısa vadeli kalarak, sınırlı olur."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)