Ana SayfaPiyasaTemettü miktarı cazip hisseler---

Temettü miktarı cazip hisseler

2 / 3
Temettü miktarı cazip hisseler
10 Nisan 2017 - 14:15 www.borsagundem.com

"KISA VADELİ YATIRIM UYGUN DEĞİL"

Temettü ödemesinin aslında yatırımcıların cebine bedavadan para ya da hisse koymak anlamına gelmediğini belirten Gedik Yatırım Değerler Araştırma Uzman Yardımcısı Onurcan Bal, kısa vadede yapılan teknik ayarlamalar göz önüne alındığında portföylerde herhangi bir değişiklik meydana gelmediğini söyledi. Hatta dağıtılan temettünün hisse senedi fiyatından çıkarılması ve çıkarılan tutarın içinde yüzdel5 kar payı stopajının da bulunması nedeniyle, kısa vadeli yatırımcı açısından spekülatif getiriler dışında bir getirinin olmayacağını hatırlattı. Bal, bundan dolayı, temettü verimi yüksek ve her yıl düzenli temettü veren şirketlere kısa vadede yatırım yapılmasının çok sağlıklı ya da uygun bir tercih olduğunu düşünmüyor.

"TEMETTÜ UZUN VADEDE ÖNEMLİ"

Diğer taraftan, uzun vadeli yatırım açısından temettünün çok büyük bir önem arz ettiğinin de altını çizen Bal, "Zira, uzun vadeli yatırımcı açısından yüzde 10 temettü verimliliği olan bir şirkete yatırılan tutar 10 yıl içinde temettü olarak geri alınır. Başka bir ifadeyle, 10 yıl içinde maliyetimiz 0'a gelecektir. İstikrarlı ve yüksek verimlilikle temettü ödeyen bir şirketin hisselerinin de normal koşullar altında ağırlıklı olarak yukarı yönlü bir seyir izlemesi bekleneceğinden; temettü gelirinin yanı sıra, hisse fiyatında görülecek fiyat artışından da kazanım elde edileceğini unutmamak gerekir.

Sonuç olarak, uzun vadeli yatırım açısından temettü son derece önemli bir konu olmakla birlikte tek başına yeterli bir kriter değildir. Bundan dolayı, uzun vadeli yatırım açısından 'ben bu şirkete ortak olur muyum?' ya da 'neden bu şirkete ortak olayım?' gibi temel ve basit sorulara yanıt arayarak seçici olunması gerekir. Ayrıca, bazı şirketler elde ettikleri kârın belirli bir bölümünü temettü olarak dağıtmayı, bazı şirketler ise çeşitli nedenlerle (yapılacak yatırımlar için kaynak yaratmak ya da öz sermayeyi güçlendirmek gibi) dağıtmayarak şirket bünyesinde tutmayı tercih edebilirler. Özellikle hızlı büyüme döneminde olan şirketlerin genellikle kârı dağıtmak yerine şirket içinde tutmayı tercih ettiği bilinmektedir. Bundan dolayı, doğru hisse tercihleriyle, uzun vadede temettü gelirinden bağımsız olarak da önemli kazanımlar elde etmek mümkündür."


ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)