Ana SayfaPiyasaÇimbeton ve Kuştur sorusu---

Çimbeton ve Kuştur sorusu

2 / 2
Çimbeton ve Kuştur sorusu
21 Ağustos 2017 - 08:13 www.borsagundem.com

KİRACISI İŞLETEMEYİNCE GERİ ALDI

SORU- Sayın Yatırımcı Masası benim merak ettiğim bir husus var. Kuştur’un kiraya verdiği tesisi kim işletiyor ve ne kadar kira alıyor? Bir de birkaç ay önce sermayesini düşürdü. Manası nedir? Sebebini biliyorsanız öğrenebilir miyim? 

R.K. 

CEVAP- Kuştur, sahibi bulunduğu tatil köyünü 2014 yılında kiraya verme kararı aldı. Söz konusu karar önemli nitelikte işlem kategorisinde yer alınca mevzuat gereğince elinde bulunan payları satmak isteyen hissedarlardan dolayı şirket toplam 67.133 TL nominal değerli payı geri aldı. Bilahare geçtiğimiz mart ayında yaptığı Olağan Genel Kurul toplantısında da bu payları iptal yoluna gitti ve akabinde esas sermayesini 67.133 TL azaltarak 4.244.587 TL ye indirdi. 

Firmanın gerçekleştirdiği kiralama işinden kayda değer bir kazanç elde ettiği ise söylenemez. Zira sahibi olduğu beş yıldızlı tatil köyünü işleten Holiday Plan Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş. tesisi 2015 tatil döneminde işletse de turizm sektörünün de kötü bir yıl geçirmesinin etkisiyle ekonomik olarak ciddi bir sıkıntı yaşadı ve kirasını ödeyemeyince sözleşmesi 2 Ocak 2016 tarihinde feshedildi. 2017 turizm sezonunda ise tatil köyü yine Kuştur’un işletmesine alındı. 

Kuştur’un mali yapısı incelendiğindeyse kârdaki rutin düşüşün devam ettiği görülüyor. Son açıklanan 2017 altı aylık bilançosunda dönem sonunda zarar gözleniyor. Ancak geçmiş yıllarda da bu dönemlerde zarar ettiği sonraki dönemlerde toparlanarak kâra döndüğü görülüyor. Bununla birlikte elde edilen kârın yeterli olduğunu söylemek zor. Hissenin sığ bir işlem hacmine sahip olması ise bir diğer sorun. Bu durum hissede hızlı harekette bulunma olanağını ortadan kaldırıyor. Bu nedenle ilgilenilen firmaların kârını büyütmesi kadar işlem hacminin de yüksek olması göz ardı edilmemeli.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)