Ana SayfaPiyasaÇimentaş ve Mepet sorusu---

Çimentaş ve Mepet sorusu

1 / 2
Çimentaş ve Mepet sorusu
21 Kasım 2017 - 08:33 www.borsagundem.com

DOĞALGAZ FİYATINDAN ŞİKAYETÇİ

SORU- Neredeyse üç yıl oldu Çimentaş hisse sahibiyim. Ne kazandırıyor ne de temettü veriyor. Yeter artık… Bu kağıtta ne yapmak istiyor küçük yatırımcı avcıları? 

Ethem 

CEVAP- Son olarak 2008 yılında yüzde 107,31 oranında bedelsiz sermaye artırımında bulunan Çimentaş, sonrasındaki zaman diliminde ne nakit ne de bedelsiz sermaye artırımında bulundu. Öte yandan firma bir yıl sonra, 2009 yılında, brüt yüzde 15 oranında bedelli sermaye artırımında bulunduğu görülüyor. Son iki yılda kârını hızla düşüren firmanın açıklamış olduğu 2017 dokuz aylık bilançosunda ise kârdaki düşüş devam ediyor. Son çeyrekte önemli bir gelişme olmaması halinde bu yıl sonunda da kârdaki düşüşün sürdüğünü göreceğiz.   

Şirket geçtiğimiz yıl üretimdeki verimliliğinin devamını sağlamak ve maliyet düşürmek amacıyla yenileme yatırımlarına gitti. Bu yıl da aynı anlayış içerisinde, grubun sürdürülebilir üretimine devam etmesi gayesiyle planlamada bulunduğunu belirtmekle birlikte rakamsal olarak yatırımlarla ilgili net bilgi verilmedi. Şirket son açıkladığı dokuz aylık bilançosunda yılın ilk yarısında Türkiye’nin toplamda yüzde 5,1 büyüme gerçekleştirdiğini inşaat sektöründeki büyümenin ise yüzde 6,4 olduğunu belirtti. Sektörün, genel ekonominin de üzerinde bir büyüme sergilemesine rağmen grup bazında toplam iç satış miktarlarının yüzde birin altında olduğu görülüyor. Firma maliyetlerinin yüzde 50’den fazlasını yakıt ve elektrik olmak üzere enerjinin oluşturduğunu, enerji fiyatlarındaki artışın ise kapasite kullanımını ve rekabet gücünü olumsuz yönde etkilediğini dile getirmekte. Şirket sektörde alternatif yakıt kullanımının artırılmasını sağlamak için atık-yönetimine yönelik teşviklerin iyileştirilmesini ve daha cazip hale getirilmesine ilişkin beklentilerini dile getirirken bu aşamada kısa vadede maliyetleri düşürmeye yönelik herhangi bir tedbirin hayata geçirileceğine dair işaret vermiyor. Maliyetlerin düşürülememesi ise kârlılığın büyüme olasılığını zayıflatıyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • arif cabi21 Kasım 2017 19:18

    Sen 3 sene beklemissin , ben Eczacıbaşı kagitlarindayim intema 25 senedir temettu vermiyor zarar açıklıyor, 1 milyar da satis yapiyor, bu ulkede boyle biryalan dolan suoygun var...

  • oyuncu21 Kasım 2017 11:05

    asıl çimbetonda bilançoya bakıp neler döndüğünü bir baksanız.