Ana SayfaDövizÇoğunun battığına şahit oluyoruz---

Çoğunun battığına şahit oluyoruz

5 / 7
Çoğunun battığına şahit oluyoruz
19 Aralık 2012 - 16:21 www.borsagundem.com

BİZ BANKALARIN YASTIK ALTINDAKİ ALTINI TOPLAMA ŞEKLİNE KARŞIYIZ
Bankaların altın satışı yapmasına ne diyorsunuz? Ve esnafın tepkisi nasıl?
Alaattin Kameroğlu
: 2006’da çıkan kanunla bankaların, standartı İstanbul Altın Borsası tarafından belirlenenmiş altınları, 24 ayar külçe altınları alıp satma yetkisi var. Aynı zamanda da mevduat açma yetkileri var. Özellikle bu mevduat açma tarafı bizi rahatsız etmiyor. Külçe altın alıp satmaları da bizleri rahatsız etmiyor. Ama Merkez Bankası’nın bankalara tanımış olduğu munzam karşılık olarak altın yatırabilirsiniz imkanı sağlandıktan sonra, yastık altındaki altını nasıl toplarız derdine düştü bankalarımız. Bu bankaların, yastık altındaki altını toplama şekline karşıyız. Kuyumculuk sektörü bilhassa perakende dalı bunda by-pass edilerek toplanma şeklinden rahatsızız. Bu hem kuyumcunun ekmeğinin oradan az da olsa alınması ve vatandaşın burada mağduriyet yaşayacağı tereddütümüz var. Bu yastık altındaki altın direk madenden gelmedi başka bir ülkeden de gelmedi. Neticede bu altınları kuyumcu vasıtasıyla halk aldı. Kkuyumcular vasıtasıyla da bunu toplama cihetine gidelim ki ekonomi kazansın.
Bu ihtisas gerektiren bir iştir. Banka kendisi almıyor ama, bir anlaştığı markayla veya rafinerinin bilir kişisi diye tayin edilen kişinin vermiş olduğu değerler üzerinden vatandaşın altını değerlendiriliyor. Bunun aslında esas kuyumcunun sahibi tarafından daha ehiller tarafından değerlendirilmesinden yanayız. Bu konuyla ilgili bir banka yetkilisiyle görüştüm. “Bizi çok hırpalıyorsun başkan, gel bunu nasıl yaparız?” dedi. Ben de onlara başka türlü bir fikir söyledim. Gidin dedim, her semtte güven vermiş kuyumcular var, kuvvetli kuyumcular var. Nasıl kuyumculara altın kredisi verip de onlara belli bir teminat karşılığı altın kredisi veriyorsanız, bir semtte ki 3-5-15 kuyumcuyla gidin anlaşın; bana şu kadar teminat göster ve benim adıma vatandaştan altın topla. O belli bir sisteme, kurala bağlanır vatandaş gider bütün kuyumculara ürününü tespit ettirip hangi bankayı istiyorsa gidip hesabını açtırabilir. Daha adaletli olacağını kendilerine izah ettim. Üzerinde çalışacaklarını söylediler.
Ağustosun sonuydu sanırım, Merkez Bankası bir taslak hazırladı, bankaların darphane ürünlerini satmasıyla ilgili. Bu şu anda taslaktır. Bununla ilgili biz çok ses çıkardık. Kuyumcunun ekmeğine göz dikmeyin diye. BDDK’ yla da görüştük, izah ettik. Külçe altın finans aracıdır, Cumhuriyet altını emtiadır. Bankaların da emtia alıp satmaları yasaktır. O zaman diş macunu da satsınlar oda bir emtia, trikoda bir emtia, ayakkabı da, Cumhuriyet altını küfede bir emtia.24 ayar bir finans aracı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)