Ana SayfaPiyasaComponenta Dökümcülük ve Enka İnşaat sorusu---

Componenta Dökümcülük ve Enka İnşaat sorusu

1 / 2
Componenta Dökümcülük ve Enka İnşaat sorusu
07 Ağustos 2017 - 10:34 www.borsagundem.com

SORU (1) - COMDO’nun 2016/9 çeyrekten sonra özsermayesi törpülenmiş. Bunun sebebi nedir? İlerisi için yararı nedir? Ayrıca şirket satışı ile ilgili yorumunuz… Şimdiden teşekkürler

Volkan Cankurt

CEVAP- Componenta Dökümcülük’ün sermayesinin yüzde 93,50’si Componenta’ya ait bulunuyor. Şirketin içinde yer aldığı Grup, ciddi bir finansal kriz içinde bulunuyor. Bunun sonucundadır ki grup geçtiğimiz yıl eylül ayında yeniden yapılanmaya gitti ve ana hissedara kayyum atandı. 

Grubun içinde bulunduğu mali kriz ister istemez Componenta Dökümcülük’ü de olumsuz yönde etkiliyor. Kısa vadeli yükümlülükler grubun olduğu kadar şirkette de ciddi bir boyuta ulaşmış durumda. Borçluluk yapısındaki artış ister istemez özsermayesinin aşağıya kaymasına neden oldu. Neticede duran ve dönen varlıklar özsermayeyi artırırken kısa ve uzun vadeli yükümlülükler özsermayeyi aşağıya çekmekte. Grubun yükümlülüklerindeki artış özsermayeyi sermayenin altına çekti. Ana ortak Componenta ise 1 Eylül 2016 günü yeniden yapılandırma için resmi girişimde bulunurken ileriye dönük bir iş planı hazırladı. Bu kapsamda sahip olduğu paylarla bankalar lehine rehinli olan payları satabilmek için potansiyel alıcılarla görüşmelerde bulunuyor. Öte yandan grubun finansal borçlarının yeniden yapılandırılması ve işletme sermayesi ihtiyacına yönelik çalışmalar da var. Ancak geçen süre içinde finansal yapıda bir düzelme olmadığı gibi Componenta Dökümcülük’ün paylarının satışına dair bir gelişme ya da açıklama da gelmedi. Mevcut durumda şirketin içinde yer aldığı grubun faaliyetini sürdürüp sürdürmeyeceği yönünde belirsizlik devam ediyor. Görüldüğü kadarıyla Componenta Dökümcülük’ün mevcut haliyle performansını artırma olasılığı düşük görünüyor. Bununla birlikte hakim hissedarın değişmesi haliyle yaşanacak bir sinerji ile firmanın gelir ve kârlılığını artırması mümkün olabilecektir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)