Ana SayfaPiyasaDalgalı ortam yabancıları BİST'ten uzaklaştırdı---

Dalgalı ortam yabancıları BİST'ten uzaklaştırdı

1 / 6
Dalgalı ortam yabancıları BİST'ten uzaklaştırdı
13 Temmuz 2015 - 12:24 www.borsagundem.com

​Yabancı yatırımcı yılın ilk yarısında 8 milyon dolarlık alım yapmış gözükse de Boyner alımları hariç tutulduğunda 317 milyon dolarlık net satışçı oldu. Politik riskler ve yüksek kur yabancıları satış yapmaya zorlarken en çok bankalardan çıkıldı. Uzmanlar yılın ikinci yarısında ihtiyatlı davranılmasını önerirken, yine holding ve sanayi şirketlerinde alımların görülebileceğini belirtiyor.

Borsa İstanbul, 2015 yılının ilk yarısını arkasında bıraktı. Haziran ayındaki net yabancı yatırımcı alımına karşılık BİST-100, aylık bazda yüzde 0,88 değer kaybetti. Böylece son iki ayda yabancıların net alım yapmasına karşın endeks düşüş eğiliminde hareket etti. Endeks ile yabancı yatırımcı işlemleri arasındaki ilişkinin bozulmasında, yabancı-ların özellikle bankalardan çıkması etkili oldu.

Yılın ilk yarısında her ne kadar yabancı yatırımcı 8 milyon TL'lik 'sembolik alıcı' pozisyonunda olsa da, bunun çok gerçekçi olmadığı görülüyor. Zira haziran ayında toptan satışlar pazarındaki 325 milyon dolarlık Boyner alımının hesaplama dışı bırakılması durumunda, yabancı yatırımcıların 314 milyon dolarlık net satıcı durumuna geldiği görülüyor.

2015 Haziran sonunda yabancıların takas toplamındaki oranı yüzde 64,11 olarak gerçekleşirken, ocak-haziran döneminde yabancı yatırımcıların borsadaki işlem hacmi de 243 milyar 558 milyon TL oldu. Bundan sonraki dönemde yabancı yatırımcıların özellikle koalisyon sürecinden etkileneceğini dile getiren uzmanlar, FED'den gelecek olan haberlerin de pozisyon almada etkili olacağını ifade ediyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)