Ana SayfaPiyasaDanışman uyarısı: Bu 16 şirkete dikkat!---

Danışman uyarısı: Bu 16 şirkete dikkat!

2 / 6
Danışman uyarısı:  Bu 16 şirkete dikkat!
16 Ocak 2017 - 13:49 www.borsagundem.com

"ŞİRKETLER ÖNE ÇIKACAK"

Gedik Yatırım Yatırım Danışmanı Ceren Bakçay, 2016 yılının son çeyreğinde sektörden ziyade şirketlerin ön plana çıkacağını düşünüyor. Son çeyrekte kur tarafında yaşanan yukarı yönlü volatil hareketler nedeniyle şirketlerin kur riskine dikkat çekerek, döviz yükümlülüğü fazla olan ve TL'deki değer kaybından olumsuz etkilenen şirketlerin finansal sonuçlarında yazılabilecek olası yüksek kur farkı gideri ile net kârlarının baskılanabileceğini ve finansal sonuçlarında bozulmaların yaşanabileceğini hatırlatıyor. Bu nedenle son çeyrekteki kur hareketlerinden olumlu etkilenecek ve kur farkı geliri yazabilecek şirketlerin açıklayacakları güçlü finansal sonuçlar ile ön plana çıkabileceklerini söylüyor.

Bakçay, kurlarda yukarı yönlü volatil hareketlerin gözlendiği dönemlerde yüksek döviz borçluluğu bulanan şirketlere temkinli yaklaşmanın faydalı olacağını belirterek şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Net döviz varlığı bulunan şirketler; kurlarda yaşanan yukarı yönlü hareketlerden yazdıktan finansal gelirlerdeki artış net kârı artırıcı etki yapması nedeniyle olumlu etkileniyor. Net döviz yükümlülüğü bulunan şirketlerinde kurlardaki yukarı yönlü hareketlerle, finansal giderler kaleminin artığı ve şirket net kârını baskılandığı görülüyor. Dolayısıyla sert hareketler nedeniyle yazılan kur zararı nedeniyle şirketler esas faaliyet kârı üretse bile net zarar açıklayabilmekte."

Ancak belirli bir hissenin ya da sektörün cazip olup olmadığı konusunda döviz varlık/yükümlülük pozisyonlarına bakarak bir tercih yapılmasının tek başına yeterli olmadığı da aşikar. Nitekim Bakçay da hisse tercihi yapmak için şirketin finansal görünümü, kârlılık rakamları, piyasada çıkan haberleri, piyasa beklentilerinin değerlendirilmesi gerektiğinin altını çiziyor.


ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kenan16 Ocak 2017 20:14

    thy nın 20.milyar döviz açık posizyonu var, ayrıca son çeyrek ölü sezon nasıl olumlu oluyor daha gecen hafta olumsuz, görüş negatif raporlar yayınladılar. her kafadan bir seyler

  • KIZILBAŞ MİLLETİNDEN ALEVİ DİNİNDENİM16 Ocak 2017 19:47

    BENDENDE BİR TAHMİN TAV = 19.000 ve ÇELEBİ = 28.000-30.000 kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.İYİ KALPLİ İNSANLARA BOL KAZANÇ.

  • Bika16 Ocak 2017 19:19

    Son çeyrekte döviz açık pozisyonu olmayanlar ve ihracatçı şirketler olumlu etkilenecek.

  • hani alcar,hani algyo16 Ocak 2017 18:53

    hani alcar,hani algyo

  • kutini16 Ocak 2017 16:05

    pegyo dikkat uçuyoruz

  • Yorumspor16 Ocak 2017 14:26

    Buradaki yoruma aynen katılıyorum. Uzun süredir, elinde döviz pozisyonu olan şirketlere yatırım yapılmasının mantıklı olacağını söylüyorum.