Ana SayfaPiyasaBanka karlarında daralma bekleniyor---

Banka karlarında daralma bekleniyor

2 / 4
Banka karlarında daralma bekleniyor
30 Ekim 2018 - 12:12 www.borsagundem.com

BEKLENTİLER NASIL?

Bu noktada bankalar için üçüncü çeyrek ve sonrasına yönelik öngörüler de merak ediliyor. Üçüncü çeyrekte Akbank 1 milyar 327 milyon TL, Garanti ise 1 milyar 673 milyon TL net kâr elde etti. Şeker Yatırım'ın bankacılık analisti Sevgi Onur, takip ettiği bankalar için kârlılıkta bir önceki çeyreğe göre yüzde 24,4, yıllık bazda yüzde 2,7 daralma modelliyor. Onur, bankacılık sektörü için üçüncü çeyreğin öne çıkacak başlıklarını; takipteki krediler rasyosunda 10 baz puanlık artış, kredi-mevduat makasında daralma, net ücret ve komisyon gelirlerinde yüzde 2 artış, ticari zararlarda azalma olarak sıralıyor. Enflasyona endeksli menkul kıymet gelirlerinin bazı bankalarda çok destekleyici olmaması nedeniyle düzeltilmiş net faiz marjında 35 baz puanlık daralma bekleyen Onur, beklenen zarar karşılıklarında ise zayıf TL ve yeni takipteki krediler oluşumu nedeniyle yüzde 70,6'lık yüksek artış öngörüyor.

İş Yatırım Araştırma Müdürü Dr. Bülent Şe gönül, üçüncü çeyreğin bankalar açısından ekonomideki yavaşlama ve TL'deki zayıflığın daha çok hissedildiği bir çeyrek olacağını söylüyor. Şengönül, "Takibe atılan kredilerde artış gözlemlerken UFRS 9 nedeniyle yakın takipteki krediler için ayrılan karşılıkların oldukça yükseldiğini göreceğiz" diyor. Bülent Şengönül'e göre, üçüncü çeyrekte bankacılık sektör kârlılıkları yüzde 24 gerileyecek. Albaraka Türk, TSKB, Garanti ve YKB'nin tahmini net kârlarının görece iyi gelmesini öngören Şengönül, Halkbank'ta net kârın çeyrek bazında yüzde 61 düşmesini bekliyor.


HANGİLERİ ÖNERİLİYOR?

Peki, bankalar içinde en çok hangileri öneriliyor? Yedi aracı kurumdan altısı Garanti Bankası için 'al' önerisinde bulunuyor. Garanti'yi beş alım önerisiyle Vakıfbank ve YKB izliyor. Akbank için ise dört kurum 'al' diyor. Ak Yatırım Bankacılık Analisti Hakan Aygün; Garanti, İş Bankası, Vakıfbank ve YKB için 'endeksin üzerinde getiri' öngörüyor. Hakan Aygün, bankalar için değerlendirmesini şöyle sürdürüyor:

"TSKB'nin önceki çeyrekteki kârını yakalayacağını, Albaraka Türk'ün kârını önceki çeyreğe göre yüzde 58 artıracağını öngörüyoruz. Bu iki bankanın olumlu ayrışmasında TSKB'nin döviz ağırlıklı bilanço yapısının etkili olduğunu, Albaraka Türk'ün artan kârını büyük ölçüde 205 milyon dolarlık birincil sermaye benzeri kredisinin kur değerlemesine borçlu olduğunu görüyoruz. Garanti, YKB ve yine temettü gelirlerindeki mevsimsellik etkisi dışarıda bırakıldığında Vakıfbank'ta, net kârların yüzde 10'a yakın gerilemesi makul görünüyor, iş Bankası'nda net kârın çeyreksel bazda yüzde 15 gerileyeceğini öngörüyoruz. Bu gerileme, marj ve provizyon baskısından kaynaklanıyor. Halkbank ise kâr beklentileri açısından olumsuz ayrışmasıyla öne çıkıyor."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)