Ana SayfaPiyasaBanka karlarında daralma bekleniyor---

Banka karlarında daralma bekleniyor

3 / 4
Banka karlarında daralma bekleniyor
30 Ekim 2018 - 12:12 www.borsagundem.com

BİLANÇO KALİTESİ BOZULUYOR!

Beklentiler böyleyken fırsatlara ve risklere de değinmek gerekiyor. A1 Capital Araştırma Uzmanı Vahap Taştan, "Kredi derecelendirme kuruluşlarının da dile getirdiği sorunlu kredi oranının artacağı ve sermaye-yeterlilik rasyolarında olası bozulma endişesi, yani bilanço kalitesindeki bozulma kârlılıktan daha çok fiyatlanıyor" diyor. Taştan, bankaların ilk iki çeyrekte beklentilerin üzerinde kâr yaratsa da fiyatlarda ciddi yükselişler oluşmadığını hatırlatıyor.

Ekonomik yavaşlamayı, mevduat/kredi faizi makasındaki daralmayı ve artan sorunlu kredileri net kârları baskılayabilecek ve bilanço kalitesini bozabilecek ana başlıklar arasında gösteren Vahap Taştan, şöyle devam ediyor: "Yükselen faiz ortamı kredi talebini aşağı çekiyor. Mevduat /kredi faiz makasının daralması kârlılık açısından olumsuz. Batık krediler ve yapılandırma ise bankaların nakit akışlarını ve bilanço kalitelerini bozuyor. Tüm bu nedenlerle, bankalarda yeni bir alım önerimiz yok. 'Dip görüldü' demek kısa vadede doğru olabilir ancak 'Yeni bir yükseliş trendine girdik' demek için de erken."

HEDEFLER AŞAĞI YÖNLÜ

Düşen hisse fiyatlarına paralel olarak aracı kurumlar hedef değerlerinde aşağı yönlü güncellemeler yapıyor, iş Yatırım; Akbank'ta 11 TL'den 7,80 TL'ye, Garanti'de 12,30TL'den 8,21 TL'ye, Halkbank'ta 10 TL'de 8 TL'ye, TSKB'de 1,72 TL'den 1,05 TL'ye, Vakıfbank'ta 7,80 TL'den 4,43 TL'ye, YKB'de 3,35 TL'den 2,30 TL'ye aşağı yönlü hedef fiyat güncellemesi yaptı. Yatırım Finansman ise hedef fiyatlarını Akbank'ta 11,20 TL'den 8,60 TL'ye, Garanti'de 11,70 TL'den 9,40 TL'ye, Halkbank'ta 11,10 TL'de 9,10 TL'ye, Vakıfbank'ta 7,70 TL'den 6 TL'ye, YKB'de 2,89 TL'den 2,40 TL'ye indirdi.

Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Serhan Gök, hedef fiyatlardaki revizyonun ana nedeninin yüzde 20'den yüzde 25'e yükselen öz sermaye maliyetindeki artış olduğunu söylüyor. "Değerlemede kullandığımız 10 yıllık TL tahvil getirisi yüzde 13'ten yüzde 18'e yükseldi" diyen Gök, revize ettikleri fiyat hedeflerinin bankalarda yüzde 30'luk potansiyel getiriye işaret ettiğini aktarıyor. Eylüldeki yüzde 48 düşüşten sonra bankacılık endeksinin ekimin ilk üç haftasında yüzde 25 yükseldiğine değinen Gök, "Ancak değerleme varsayımlarımıza göre zayıf kârlılık beklentileri ve artan öz sermaye maliyetine bağlı olarak Türk bankaları aşırı satıldı" diyor. Serhan Gök, en çok satılan bankaları tercih eden bir taktiksel satın alma stratejisinin kısa vadede mantıklı olduğunu düşünüyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)