Ana SayfaPiyasaDava hakkı kağıt üzerinde kalıyor---

Dava hakkı kağıt üzerinde kalıyor

7 / 11
Dava hakkı kağıt üzerinde kalıyor
21 Mayıs 2014 - 14:11 www.borsagundem.com

DAVA HAKKI  KAĞIT ÜZERİNDE KALIYOR

SORU- 2013 yılı başlarında, ortalama 2.50 fiyattan 25 bin adet Bilici Yatırım hissesi aldım. Ben hisseyi aldıktan sonra devamlı düştü. Daha sonra öğrendiğime göre Bilici Yatırım hisselerinde spekülasyon yapılmış, dolayısı ile mağdurum. Elimdeki bu hisseleri ne yapmalıyım? Bu hissenin yükselme şansı var mı?
Mustafa Tekin

CEVAP-Borsada yapılan spekülatif işlemler normal işlem kategorisinde değerlendirilirken manipülatif işlemler suç kategorisinde bulunuyor. Hisselerde gerçekleştirilen yapay fiyat ya da işlem hareketleri, söylentiler ya da içerden öğrenenlerin bu bilgileri kullanarak gerçekleştirmiş oldukları işlemler suç olarak görülüyor. Bilici Yatırım hissesinde yapılan işlemlerde de SPK’nın yapmış olduğu incelemenin ardından suç unsuruna rastlanıldığı belirtilerek savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. 
Gerçekleşen haksız işlemler nedeniyle zarara uğrayan yatırımcıların bu zararı sorumlulardan talep etme hakkı bulunuyor. Ancak bugüne kadar açılan dava sayına bakıldığında yatırımcıların bu tür zararlarını gidermek amacıyla açmış olduğu dava sayısının hayli az olduğu görülmekte. Bunun temel nedeni ise uğranılan zarar göz önüne alındığında katlanılacak masraf ve maliyetin hayli yüksel olması. Bu durum yatırımcıların yargı yolunu tercih etmemelerindeki temel etken olmakta. Bu noktada hak arama ve uğranılan zararı talep edebilme mekanizmaların daha sade ve kullanışlı olması şart. Toplu dava açma hakkı sorunun çözümünde bir alternatif olarak göz önünde bulundurulabilir. Yasal bir düzenlemeyi gerektiren bu sorun çözülmediği sürece yatırımcıların uğradığı zararı talep etme hakkı da kağıt üzerinde kalmaya devam edecektir. 
 

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali Kulaç21 Mayıs 2014 15:53

    Bilici Yatırım hisselerinde mağduriyetin giderilmesi, zararımızın karşılanması için “toplu dava açma hakkını” kullanmak isteyenlerden biri de benim. Eğer mağdurlar arasında böylesi bir girişimde bulunacak olanlar varsa beni de bilgilendirirse sevinirim.