Ana SayfaPiyasaDevre kesicinin amacı ne?---

Devre kesicinin amacı ne?

1 / 2
Devre kesicinin amacı ne?
03 Mart 2016 - 11:07 www.borsagundem.com

AMAÇ ABARTILI HAREKETLERİ ÖNLEMEK

SORU-
Devre kesici ne demektir ? Zincir emir olmaz gibi mi?

Barış

CEVAP-
BISTECH geçişi ile birlikte Aralık 2015’ten itibaren Otomatik Seans Durdurma Sistemi son buldu ve yerine devre kesici uygulaması getirildi. Devre kesici uygulamasında, fiyatın önceden belirlenen orandan daha fazla değişime uğraması halinde hisse geçici süreyle emir toplama aşamasına alınıyor. Bu aşamada çok fiyat yöntemi yerine tek fiyat yöntemi uygulanarak fiyat belirleniyor. Tek fiyat yöntemine ilişkin sürecin tamamlanmasının ardından da hisse yeniden seansın sürekli işlem bölümüne alınmakta ve işlemlere çok fiyat yöntemi ile devam edilmekte. Devre kesici, seansın sadece sürekli işlem yöntemi bölümünde gündeme gelmekte.

Devre kesici referans fiyatı ise en son tek fiyat yöntemi ile belirlenen fiyat oluyor. Söz konusu fiyata yüzde  10 marj uygulanarak devre kesici fiyat limiti bulunuyor. Sonuçta fiyat limitlerine kadar normal işlemler devam etmekte fakat fiyat limitlerine değen işlemler iptal edilmekte ve bu limitlerden işlem olmasına izin verilmemekte.

Devre kesicinin çalışmasıyla birlikte ilgili sırada beş dakika emir toplama aşamasına geçiliyor. Bu aşamada açılış/kapanış ve tek fiyat seanslarında olduğu gibi teorik fiyat ve işlem miktarı gösterilmekte.  Beş dakikalık emir toplamanın ardından iki dakika eşleşme sürecine geçiliyor. Emir toplama ve eşleşmenin ardından normal işlemler devam edilmekte.

Devre kesicinin asıl fonksiyonu ise hisselerdeki abartı fiyat hareketlerini önlemek ve yatırımcıların düşünmesine imkan verebilmek. Bu yolla yatırımcıların olası mağduriyetlerinin minimize edilmesi hedeflenmekte.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)