Ana SayfaPiyasaDo-Co ve Alcatel sorusu---

Do-Co ve Alcatel sorusu

2 / 2
Do-Co ve Alcatel sorusu
14 Temmuz 2017 - 09:27 www.borsagundem.com

HİSSELERİ HENÜZ SATMADI

SORU- Metro’nun aldığı Alcatel hisselerini farklı aracı kurumlara virmanlayarak KAP’a bildirim yapmadan satış yaptığı dedikodusu ne kadar gerçek olabilir? Böyle yapabilir mi? Kısacası hisse ile ilgili değerli görüşlerinizi çok acil rica ediyorum. 

Ahmet Temizhan 

CEVAP- Metro Yatırım Holding geçtiğimiz mart ayında yaptığı açıklamada 17 Mart 2017 günü Alcatel hissesinden 9,23-10,88 TL fiyat aralığında alım yaptığını duyurdu. Gerçekleşen işlemlerin ardından Alcatel’in sermayesindeki payının yüzde 5,00 olduğunu duyurdu. Takas verileri incelendiğinde de 16 Mart 2017 itibariyle Metro Yatırım Menkul Değerler’in saklamasında bulunan paylar yüzde birin altındayken 20 Mart günü halka açık kısmın yüzde 3,75’inin saklamasında bulunduğu gözlenmekte. Görüldüğü kadarıyla Metro Yatırım Holding gerçekleştirdiği alımlar sırasında birden fazla aracı kurum üzerinden işlemlerde bulundu. Borsadaki işlemler sırasında kurumlar hedeflerine ulaşabilmek açısından böylesi taktikler deneyebilmekteler. Ancak sonrasında bu paylar tek bir aracı kuruluşun çatısı altına alınabilmektedir. Benzer durum bu işlemler için de geçerli. Zira sonrasında Metro Yatırım Menkul Değerler’in saklamasında bulunan oranın arttığını görmekteyiz. 30 Haziran 2017 günü itibariyle halka açık kısım içindeki payın yüzde 16,15’inin bu aracı kurumun saklamasında olduğu görülüyor. Söz konusu oran Alcatel’in sermayesinin yüzde 5,65’ine denk geliyor. Sonuç olarak takas verilerinden Metro Yatırım Holding’in gerçekleştirdiği alımları tek bir aracı kurumda topladığını söylemek yanlış olmayacaktır. Şirketin gerçekleştirdiği alımları satması halinde ise mevzuat gereği bunu kamuyla paylaşması gerekiyor. Bu itibarla da her ne kadar sahip olduğu payları farklı aracı kurumlarda saklama veya virmanlama hakkı olsa da satış halinde bunu kamuyla paylaşması gerekecektir.

Alcatel’in fiyat seyri takip edildiğinde ise Metro Yatırım Holding’in mart ayında gerçekleştirdiği alımdan kaynaklı sert dalgalanma sonrasında hissenin içinde yer aldığı çıkış trendinde hareketini sürdürdüğü gözleniyor. Ancak firmanın son açıkladığı 2017 ilk çeyrek bilançosundaki zarar sorun olarak değerlendirilmeli. Sonraki dönemlerde gelirini artıramaması halinde 2017 sonunda da zarar açıklaması gündeme gelecektir. Bu ise çıkış trendi üzerinde baskıya neden olurken hissenin gerilemesine yol açabilecektir. Borsada gerçekleştirilecek alımlarda spekülatif beklentilerden ziyade mali performansların öne çıkarılması gereksiz risklere girilmemesine mani olacaktır. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)