Ana SayfaPiyasaDolar 2.19 TL seviyesini test edebilir---

Dolar 2.19 TL seviyesini test edebilir

1 / 3
Dolar 2.19 TL seviyesini test edebilir
06 Ağustos 2014 - 13:59 www.borsagundem.com

BORSAGUNDEM.COM

Türk piyasası uzun bayram tatili sonrası işlemlere iyi başlamadı. Borsa İstanbul'da düşüş, dolarda ve faiz tarafında yükselişler meydana geldi. Cumhurbaşkanlığı seçimi, Moody's'in Cuma not açıklaması yapacak olması, Ukrayna sorunu piyasaları geriyor.

Bayram tatili öncesi ile bugün kıyaslandığında özellikle yurt içi piyasalar için dünya tamamen değişmiş gibi görünüyor.

Bayram öncesi 2.0950 seviyesinde gördüğümüz Dolar/TL bugün 2.17 seviyesini aştı. Borsa İstanbul 84 bin seviyesinden 80 bin seviyesi altına indi, gösterge tahvil 8.20’den 9.68 seviyesine kadar yükseldi.

Piyasalarda yaşananları iki cepheden değerlendirmek gerek.

1. Yurt dışında yaşananlar: Burada gözler ilk önce ABD tarafında. Biz bayram tatilinde iken ABD büyüme rakamı %3 beklenirken yüzde 4 açıklandı. ABD ekonomisi güçleniyor algısı hemen Fed’in faiz artırımı daha mı yakın sorusunu akıllara getirdi. Geçen hafta Cuma günü tarım dışı istihdam verisi, işsizlik rakamı beklentilerin altındaydı fakat kötü geldi, ABD ekonomisi temmuzda da 200 bin kişiye iş imkanı bulmuştu. Dün gelen veriler ise son 8 yılın en iyi rakamlarıydı. Bütün bu başlıklar birleşince Fed’in faiz artırım sürecinin piyasaların beklediğinden daha yakın olabileceği algısı dolara değer kazandırdı. Faiz artırım sürecinden en fazla olumsuz etkilenmesi beklenen gelişmekte olan ülke para birimleri değer kaybetti. TL de bu gelişmelerden payını aldı.

2. Yurt içi gelişmeler: Pazartesi günü açıklanan enflasyon rakamları hayal kırıklığı yarattı. Merkez Bankası’nın enflasyon inecek beklentisine karşın giyim hariç her alt dalda artışlarla enflasyon yüksek geldi. Düşmeyen enflasyon yeni faiz indirim beklentilerini törpüledi. Faiz indirimlerinden pozitif etkilenen hisse senetleri piyasası yüksek enflasyonla moral kaybetti.
Yurt içi yurt dışı etkenler piyasaları zayıflatırken Moody’in Cuma günü açıklayacağı ülke görünümüne dair hükümet içinden gelen açıklamalar piyasalarda moral bozdu. Sayın Babacan'ın bir televizyon kanalında yaptığı açıklamalar not indirimine dair bir duyumun Hazine tarafından alınmadığına işaret etse de anlaşılan Cuma gününe kadar piyasalar diken üstünde duracak.

ERDOĞAN TURAN
GCM FOREKS

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HAKAN GUCLU06 Ağustos 2014 17:23

    SIZE GONDERILEN BUTUN YORUMLARA DA BU HASSAIYETI GOSTERMENIZI DILERIM.TESEKKUR EDERIM.

  • HAKAN GUCLU06 Ağustos 2014 16:27

    BENCE ARACI KURUMLARIN PIYASA ILE OYUN HAMURU GIBI OYNAYAMAMALARI ICIN HISSE ALIM SATIM FIYATLARINDA DEVLETIN ARACI KURUMLAR ICIN VERDIGI FIYATI RADIKAL BIR SEKILDE 10 VEYA 20 KATINA CIKARMALARI LAZIM .BU KURUMLARIN HEM PIYASA ILE HEM DE INSANLAR'IN BIRIKIMLERI ILE BU KADAR KOLAY OYNAYAMAMALARI LAZIM.

  • borsa06 Ağustos 2014 14:52

    game over..