Ana SayfaPiyasaDolar için 2.80 TL konuşulmaya başlandı---

Dolar için 2.80 TL konuşulmaya başlandı

13 / 14
Dolar için 2.80 TL konuşulmaya başlandı
09 Mart 2015 - 11:38 www.borsagundem.com

EREN GERMEYAN / EY TÜRKİYE KURUMSAL FİNANSMAN BÖLÜMÜ DİREKTÖRÜ
"Dolardaki artışın net etkisi negatif olur"


MB 2014 yıl sonu verilerine göre özel sektörün yabancı para cinsinden borçları yaklaşık 183 milyar dolar. Türkiye'de şirketlerin çoğu 'açık pozisyon' taşıyor, dolayısıyla kurdaki artışa karşı hassaslar. Dolar kurunun 31 Aralık 2014'te olduğu 2,33 TL'den Mart 2015 itibariyle 2,60'ntn üzerine çıkması, döviz borcu olan şirketlerin borçlarının TL cinsi karşılığını büyüttü. Kurun artması, şirketlerin borçlarını arttırmakla birlikte kur farkı zararlarının oluşmasına ve ilgili borçların ödendiği tarihlerde ilave nakit çıkışlarına yol açacaktır. Sektörlerde döviz riskinin yönetilmesinde yeterli düzeyde hedge araçları kullanılmaması durumu, kur artışının etkisini arttıran bir diğer faktör. Yabancı para cinsinden kredi kullanan veya borçlanan, öte yandan faaliyet gelirleri yabancı para olmayan şirketler, önemli bir kur riski taşıyor.
 

BORÇ YÜKÜ NE OLUR?

Şirketlerin borç yükümlülüklerinin artmasıyla birlikte alınan döviz kredilerinin vadeleri ve faiz ödemelerinden yazılacak olan zararlar artacaktır. Öngörülemeyen kur artışına istinaden artabilecek olan borçların fiyatları da olumsuz etkileyebileceği ve bu durumun taleplerin düşmesine neden olup şirketlerin kârlılıklarını olumsuz etkileyebileceği göz önünde bulundurulmalı. Yukarıda değinilen kur farkı zararlarından vergi mevzuatı açısından gider olarak kabul edilen kısımlar ise vergi gelirlerini azaltıcı yönde etki yapacaktır.

ARTIŞ DEVAM EDERSE NE OLUR?

Dolardaki hızlı yükseliş, kısa vadede Türkiye'nin dış borcuna negatif bir şekilde yansır. TL'nin değer kaybı teorik olarak ihracat açısından olumlu. Ancak özellikle enerji ihtiyacımızın neredeyse tamamını ithal ediyoruz. En çok ticaret gerçekleştirdiğimiz ülkelerdeki jeopolitik ve ekonomik sorunlardan dolayı, kısa ve orta vadede kur hareketlerinin net olarak negatif bir etkisi olması beklenebilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ggggdf09 Mart 2015 17:55

    Yakardesim Amerika verileri bu yuksek dolarla bozulur sipariş alamaz isizlik filar

  • HASAN09 Mart 2015 16:05

    ortaligi sacma sapan doviz yorumlari ile geren internet sitelerinin ve diger medya gruplarinin birileri tarafindan yonlendirildigi duygusunu hissetmemek icin aptal olmak gerekir.Dolar da boyle bir hizli yukselis hic normal degil.Modern savaslar artik ekonomiler uzerinden yapiliyor. eger birileri bizim ekonomimize zarar vermek istiyorsa bu sucunda bir cezasi olmalidir.medya ozgurlugunun arkasina saklanip felaket cigirtkanligi yaparak dolari yukselterek insanlarin yillarca cabalayarak biriktirdikleri birikimleri ile oynamak bayagiligini gosteren medya gruplari ve internet siteleri bunun cezasini odemek zorundadirlar.

  • mert09 Mart 2015 13:26

    ayıptır ya doları yükseltmek için bi taraflarını yırtıosun borsagundem

  • cgursel09 Mart 2015 13:14

    2012de de merkez başk.dolar 1875 de iken konuşmuştu .tl ye yatırım yapan çok kazanır.ne oldu. benim gibi inananlar zararda...

  • ismail 09 Mart 2015 12:46

    2.40 düşsün alcam hemde bütün paramı baglayacam bende cumhur baskanı rahat durusu ola bilir

  • parite09 Mart 2015 12:35

    dünya lideri büyük usta euro dolar paritesinede bir çözüm bulur...eyyyyyy fed eyyyyuu avrupa merkez bankası başkanı diye bir başladımı parite falan kalmaz işler düzelir...

  • mali09 Mart 2015 12:07

    Ne 2.80 i, 2.40 konuşuluyor.