Ana SayfaPiyasaDolarda önemli beklenti ne?---

Dolarda önemli beklenti ne?

2 / 2
Dolarda önemli beklenti ne?
27 Mayıs 2018 - 11:00 www.borsagundem.com

YUKARI YÖNDE 105 BİN GÜÇLÜ DİRENÇ

ENVER ERKAN – GCM / ARAŞTIRMA UZMANI 

İç piyasalar, kur, faiz ve borsa 

Kur’da yaşanılan yukarı yönlü çıkışlar ve psikolojik 5 seviyesine yaklaşması ardından gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 07 Haziran tarihindeki planlı toplantısı öncesinde ara bir toplantı yapıp yapmayacağı ve faiz konusunda bir aksiyon alıp almayacağıydı.

TCMB, 23 Mayıs Çarşamba günü akşam saatlerinde gerçekleştirdiği toplantı ile Geç Likidite Penceresi olarak uzun bir süredir kullandığımız GLP'de 300 baz puan faiz artışına giderek %13,5'den %16,50'ye çıkardı. USDTRY kuru mevcut müdahale ile birlikte 30 kuruş civarında gerileme kaydetti.

Türk varlıklarında, Merkez Bankası’nın gerçekleştirdiği 300 baz puan faiz artırımı etkileri devam ederken, 28-29 Mayıs tarihlerinden Sayın Şimşek ve Sayın Çetinkaya’nın Londra’ya yapacağı yatırımcı ziyaretleri önemli olacaktır. 

Küresel piyasa katılımcıları, yeni haftanın gündeminde 1 Haziran Cuma günü sonucuna ulaşacağımız ABD İstihdam verilerine (Tarım Dışı İstihdam, İşsizlik Oranı ve Ortalama Saatlik Kazançlar) odaklanmıştır. ABD Merkez Bankası için önemli olduğunu bildiğimiz bu verilerin sonuçları, USDTRY kuru üzerinde etkili olabilir. Özellikle de bu veriler içerisinde Fed için enflasyon dinamikleri son süreçte daha fazla önem arz ettiğinden dolayı “Ortalama Saatlik Kazançlar” verisi sonucuna ayrıca dikkat etmek gerekir. 

4,35 üzerinde pozitif görünümüne devam eden USDTRY kurunda tepki satışı düşüncesi gündemde kalmayı sürdürebilir mi sorusunun cevabında 4,69, olası tepkiler tamam mı devam mı sorusunun cevabında 4,57 yakinen takip edilmelidir. TCMB müdahalesi ile birlikte kur 50 periyotluk EMA bölgesi 4,57 üzerinde kalmayı başarması sebebiyle yeni hafta görünümündeki en önemli destek noktası ilgili ortalama olarak kaydedilmiştir. USDTRY kuru, yeniden tarihi zirve 4,9253, teorik 4,9754 ve psikolojik 5,00 seviyelerine yaklaşmak / ulaşmak isteyebilir. 

Türk varlıklarında oynaklık devam ederken, TCMB 300 baz puanlık faiz artırımı pozitif etkilerinin kur üzerinde etkisini azatlığını görüyoruz. Lokal para üzerinde bozulan enflasyon beklentilerinin yarattığı baskı çerçevesinde istikrarsızlık devam ediyor ve Merkez Bankamızın faiz aksiyonundan sonra da TL değerlenme bölgesinde fazla kalamayarak değer kaybetme eğilimine geçti. Diğer iç ve dış değişkenler de bu baskıyı artırıyor. Bu yüzden; ilk olarak stabiliteyi fiyat istikrarının sağlamasını bekleriz. Ancak bu sağlanamazsa piyasalardaki baskı devam eder. Bu kapsamda bizde de 2 yıllıkta %17 üzerinde seyrin devamı, 10 yıllıkta da %15 üzerinde bir seyir oluşması beklenebilir. 

Borsa İstanbul 100 endeksinde geri çekilmeler 100 bin majör desteği üzerinde sınırlanmaktadır. Yukarı yönde 105 bin güçlü direnç olmaya devam ederken 102500 ara teknik seviyesi takip edilebilir. Aşağı yönlü momentumda 100 bin majör desteğini kırılması durumunda ise 98500 desteğini takip edeceğiz. 

EURUSD 

ABD istihdam verileri haftanın en önemli gelişmesi, piyasa katılımcılarının takip listesinde yer alacaktır. Fed’in yaklaşan Haziran toplantısı öncesinden piyasanın Fed şahin mi yoksa güvercin mi olacak algısının şekillenmesi konusunda ilgili verilere oldukça kritik olacaktır. ABD ekonomisinden devam eden güçlü istihdam ve ılımlı büyüme dinamiklerinde enflasyon istenilen pozitif performansı sergileme konusunda zayıf kalmaktadır. Bu noktada ortalama saatlik kazançlar verisi enflasyon yaratma ve ileriye dönük beklentiler açısından önemli olacağından, tarım dışı istihdam verisinin üzerinde etkili olması beklenebilir.

ABD 10 yıllık tahvil faizi %3 psikolojik seviyesi üzerinde devam eden momentumunu yavaşlatmış ve tekrar ilgili seviye altında devam etmektedir. Fakat Dolar temasında güçlenmenin devam etmesi tahvil faizinin gerileme etkisini baskılamaktadır. ABD istihdam verileri ile ABD büyüme verisinin takip edeceğiz. Verinin geçici sınırlı etkileri Dolar teması ve ABD 10 yıllık tahvil faizine yansıması beklenebilir. Veri ABD ekonomisinden ılımlı büyümenin devam edip etmeyeceğini teyit edecektir. 

EURUSD paritesi, Dolar endeksinin pozitif performansını devam ettirmesi sebebiyle 1,2090 / 1,21 bölgesi altına sarkarak 1,15 hedefimize daha da yaklaşmasını sağladı. 1,20 altında negatif seyrine devam eden EURUSD paritesinde trend içerisinde tepki alımı düşüncesi gündemde yer alır mı sorusunun cevabında 1,1820 yakinen takip edilmelidir. EURUSD paritesi 1,1820 altında kalmayı sürdürürse aşağı yönlü baskısını 1,1685 başta olmak üzere 1,1555 ve 1,1425 desteklerine taşımak / yaklaştırmak isteyebilir. Özellikle de bu süreçte 1,1685 destek noktası altındaki kalıcı hareketler, ilgili negatif görünümün daha da güçlenmesine imkan tanıyabilir ki böyle bir düşünce ile uzun bir süredir sözünü ettiğimiz 1,15 hedefimize ulaşmamız daha da kolaylaşabilir. Aksi takdirde yani EURUSD paritesinin 1,1685 destek noktası üzerinde kalması durumunda ise trend içi tepki düşüncesini gündeme taşıyarak ilgili tepkisini 1,1820 bölgesine taşımak / yaklaştırmak isteyebilir. 

Altın 

ABD tarım dışı istihdam verilerinin sonuçları, Dolar endeksi, ABD 10 yıllık hazine tahvil faiz oranı ve Ons Altın üzerinde etkili olabilir. Özellikle de bu veriler içerisinde Fed için enflasyon dinamikleri son süreçte daha fazla önem arz ettiğinden dolayı “Ortalama Saatlik Kazançlar” verisi sonucuna ayrıca dikkat etmek gerekir.

Ons Altın, hafta genelinde 1286 destek noktası üzerinde kalmayı başardı ve özellikle de bazı makro dinamiklerin etkisi ile yukarı yönlü çıkışını 1301 bariyeri üzerine çıkartarak son süreçteki negatiflik sona erdi beklentisini gündeme taşıdı. ABD Başkanı Trump, Kuzey Kore lideri ile yapılması planlanan görüşmenin yapılmayacağına yönelik açıklaması ile birlikte jeopolitik risk algısı Ons Altın fiyatının yukarı yönlü çıkışına destek oldu. Bu süreçte ABD 10 yıllık tahvil faizinin %3 psikolojik seviyesi altına sarkması piyasanın kötümser %3,5 seviyesi senaryosunda uzaklaşılması da kıymetli madenin 1301 üzerinde kalmasını sağlayan en önemli gelişmeler olarak izah edilebilir. 

Ons Altın’a yönelik pozitif beklentinin kısa vadeli olarak etkisini sürdürebilmesi için 1301 seviyesi üzerindeki seyrine devam etmesi gerektiği unutulmamalıdır. 1351 – 1366 öncesindeki kısa vadeli olası trend seviyeleri ise 1316 ve 1335 olarak kaydedilmiştir. Aksi takdirde yani kıymetli madenin 1301 seviyesinde tekrar baskı görmesi durumunda (tercihen günlük kapanış) ise ana pozitif trend içerisinde tepki satışı düşüncesi bir müddet daha gündemi meşgul edebilir. 

Petrol 

Petrol fiyatları haftanın ilk yarısında yükselmesinin ardından ABD’de artan stokların etkisiyle düşüş eğilimine girdi. Düşüşler OPEC’in yılın devamında üretimi artırabileceği yönündeki haberlerle birlikte hızlandı. Önümüzdeki hafta yaklaşan OPEC toplantısına ilişkin haberler ve ABD stok rakamları olası etkileri nedeniyle takip edilebilir.

Ham petrolü teknik olarak incelediğimizde önümüzdeki süreçte fiyatlamalar, ortalamanın desteklediği 70,30 seviyesi altında kaldığı müddetçe düşüş beklentisi ön planda olabilir. Gerçekleşebilecek düşüşlerde 67,20 ve 65,50 seviyeleri hedeflenebilir. Bu aşamada düşüşlerin düzetme alanı içerisinde yer aldığı ve yeni yükseliş potansiyeli oluşturabileceği unutulmamalıdır. Olası toparlanmalar 70,30 seviyesi altında sınırlandığı müddetçe yeni düşüş baskısı ortaya çıkarabilir. Dolayısıyla yükseliş isteğinin devamı için 70,30 seviyesi üzerindeki seyri ve günlük kapanışları görmek gerekebilir. Bu durumda 71,50 ve 72,90 seviyeleri gündeme gelebilir. 

Ham petrolün tersine Brent petrolün hala kritik seviyeler üzerinde tutunduğunu görüyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki beklentilerin netlik kazanabilmesi için söz konusu seviyelerin tutumu önem kazanabilir. 76 seviyesi düşüşleri sınırladığı müddetçe yükseliş beklentisi gündemde kalabilir. Gerçekleşebilecek yükselişlerde 78,50 ve 80,45 seviyeleri hedeflenebilir. Yükselişin devamı durumunda 83,50 seviyesi gündeme gelebilir. Olası düşüşlerin devamı için ise 76, seviyesi altındaki seyri ve bölgedeki günlük kapanışları görmek gerekebilir. Bu durumda 73,30 ve 71,05 seviyeleri gündeme gelebilir. Bu aşamada bile düşüşlerin düzeltme alanı içerisinde yer aldığı, dolayısıyla yeni yükseliş potansiyeli oluşturabileceği göz ardı edilmemelidir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)