Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolardaki çıkış ihracatçıyı da ürküttü---

Dolardaki çıkış ihracatçıyı da ürküttü

1 / 7
Dolardaki çıkış ihracatçıyı da ürküttü
23 Ağustos 2013 - 18:04 www.borsagundem.com

Amerikan doları neredeyse tüm gelişen ülke para birimlerine karşı değer kazanıyor. TL karşısında da 2 seviyesinin üzerine çıkarak tüm zamanların rekorunu kırdı. Durum böyle olunca, kurdaki yükselişi başlarda olumlu bulan ihracatçı kesimde bile panik işaretleri görülmeye başladı.
Türk ihracatçıları ve işadamlarını uyaran ekonomi profesörü ve İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Kerem Alkin, “Türk halkına ve işadamlarına, ihracatçıya dolardaki yükseliş yahut TL’deki değer kaybının Türkiye ile alakalı olmadığını anlatmamız gerekiyor. Bu, gelişmekte olan bütün ülkelerde yaşanan bir problem” açıklamasında bulundu. Zaman Gazetesi’nden Arif Bayraktar’ın haberine göre, aslında Türkiye’nin ithalatın yüzde 64’ünü dolarla gerçekleştiriyor olması iş dünyasını soğukkanlı olmaktan çıkarıyor.
“İhracatın ağırlıklı bölümünü de Euro cinsinden yapıyoruz” diyen Alkin’e göre euro/dolar paritesinin 1,32 dolar ve üzerinde seyretmesi halinde Türkiye, TL’nin değer kaybından dış ticaret açısından olumlu etkilenecek. Şu an Euro/dolar paritesi 1,33 dolar seviyesinde. Alkin’e göre dış ticaret hadleri açısından bu veri iyi. Ancak ihracatçının temel endişesi zaten finansmanı sebebiyle ve firmanın üretim tesisini yenilemek, kapasite artırmak, yeni fabrika kurmak sebebiyle alınan dış borçlar. “İşte burada, TL’nin değer kaybetmesinden sağlanacak olan avantajı, dış borcun TL cinsinden artan yükü karşılayabilecek mi?” sorusu akla geliyor.
Alkin’in bu sorusuna ihracatçılar “Buna zaman cevap verecek” dese de Türkiye’nin ihracat yaptığı ülkelerdeki firmalar, Türk ihracatçılarını dolar ve euro cinsinden fiyat düşürmeye zorlamaya başladı. Alkin’e göre TL’nin değer kaybı kontrollü, kademeli ve dengeli olduğu müddetçe ihracatçı için anlam ifade edebilir.

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)