Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolardaki çıkış ihracatçıyı da ürküttü---

Dolardaki çıkış ihracatçıyı da ürküttü

2 / 7
Dolardaki çıkış ihracatçıyı da ürküttü
23 Ağustos 2013 - 18:04 www.borsagundem.com

TÜRKİYE VE TL YALNIZ DEĞİL
İş dünyası ve ihracatçı birliği başkanları da dolardaki ani dalgalanmanın Türk ekonomisiyle alakalı olmadığında hemfikir. Ekonomi oyuncuları, ülkede 2013 sonuna kadar önemli bir tehlike öngörmüyor. Ancak gerek Merkez Bankası gerek diğer para politikası araçlarının kontrollü davranması çağrısında bulunuyorlar. Hazirandaki dalgalanma için Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Merkez Bankası’ndan ani kur dalgalanmalarını asgariye indirmesi ve öngörülebilir bir kur ve faiz politikası izlemesi çağrısında bulunmuştu.
FED’in piyasaları olumsuz etkileyen bu tutumu sebebiyle bu haftaki en sert düşüş Hint para birimi rupide yaşandı. Asya seansında önceki hafta yüzde 1,3, bu hafta ise yüzde 2’ye yakın değer kaybeden, rupideki toplam düşüş yılbaşından bu yana yüzde 25’e ulaştı. Buna çare olarak faiz artırımına giden Hindistan’ın yanı sıra Endonezya Rupisi de hafta başına son 4 yılın en düşük seviyelerinden başladı. Bu ülkedeki kur da yılbaşından bu yana yüzde 18 değer kaybetti.
Malezya Ringgiti de son 3 yılın en düşük seviyesinde. Güney Afrika’da ise geçen hafta yapılan açıklamalar sonrasında ülkenin para birimi rand son 6 haftanın en sert düşüşünü yaşadı. Bu sebeple Güney Afrika’dan 17 milyon dolarlık yabancı para çıkışı yaşandığı açıklandı.

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)