Ana SayfaPiyasaDünyanın en büyük 8 ekonomik krizi---

Dünyanın en büyük 8 ekonomik krizi

7 / 10
Dünyanın en büyük 8 ekonomik krizi
02 Ağustos 2019 - 16:27 www.borsagundem.com

5. 1929 Wall Street iflası

1920'li yıllarında sonunda yüzlerce yatırımcı, borsada spekülatif balon yarattı. Hisse satın almak isteyen birçok kişi 8.5 milyar dolarlık borçlara imza attı. O tarihte bu rakamdan daha az para dolaşımda bulunuyordu.

24 Ekim 1929'da piyasada fiyat düşürücü etkenler tetiklendi ve yatırımcılar büyük bir panikle borsalardaki tüm yatırımlarını topluca sattı ve 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı'na benzin döktü.

Piyasada güvenin tekrar sağlanması için Rockefeller Ailesi ve büyük bankaların yöneticileri büyük çaplı hisse alımı yaptı. Fakat bu adım bile paniği durdurmadı. 24 Ekim haftasında piyasadaki değer kayıpları 30 milyar doları buldu. Bu rakam ABD'nin Birinci Dünya Savaşı'nda harcadığı rakamdan bile daha yüksekti.

Borsa çöktü, iş yerleri kapandı ve toplu iflaslar yaşandı. Dolara olan yüksek talep, faiz oranlarının yükselmesine sebep oldu.

Ekonomik krizle ilgili yürütülen soruşturmanın ardından ABD Kongresi, 1933 Bankacılık Kanunu olarak bilinen ve yatırım ve ticari bankalar arasındaki ayrımı şart koşan Glass -Steagall Act'i kabul etti. Bu yasanın panik satışlarını durduracağı düşünülse de 1987 yılında yeniden panik satışları yaşandı fakat 1929'daki kadar ciddi bir ekonomik kriz yaşanmadı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)