Ana SayfaPiyasaEkonomistler, Erdoğan'ın adaylığı için ne dedi?---

Ekonomistler, Erdoğan'ın adaylığı için ne dedi?

2 / 5
Ekonomistler, Erdoğan'ın adaylığı için ne dedi?
02 Temmuz 2014 - 07:03 www.borsagundem.com

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, finansal piyasaların Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adayı olacağını hatta en kötü ihtimalle ikinci turda da kazanacağı beklentisini tamamen satın aldığını ve sırf bu gelişmenin realize olması nedeniyle bir hareket gözlenmesini beklemediğini söyledi.

"Piyasanın odaklanacağı konu AK Parti Genel Başkanlığına kimin seçileceği, dolayısıyla Başbakanlık görevini kimin yürüteceği ve yeni kabinede özellikle ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcılığı pozisyonunu kimin yürüteceği olacaktır. Bunlara ilişkin belirsizlik ise bir süre daha devam edeceğe benzemektedir" diyen Bürümcekçi, seçimde anahtar parti olan Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP)  seçimlere yönelik kararının her iki tur açısından da çok önemli olacağını ifade etti.

HDP'nin Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı aday göstermesiyle ilk tur sonuçlarının daha belirsizleştiğine dikkati çeken Bürümcekçi, ikinci turda HPD'nin seçimleri boykot edeceği sinyalini vererek, seçmen dengesini Başbakan Erdoğan aleyhine bozmayacağı mesajını gönderdiğini ifade etti.

Bürümcekçi, çatı aday olarak belirlenen Ekmeleddin İhsanoğlu'nun CHP ve MHP'nin yerel seçimlerdeki toplam oy oranı olan yüzde 43,2'ye ulaşsa bile, bu oranın ilk tur açısından yetersiz olacağını, ikinci turda da HDP seçmenini yanına çekemediği takdirde cumhurbaşkanı seçimini en kötü ihtimalle ikinci turda Başbakan Erdoğan'ın kazanmasının yüksek olasılık gibi göründüğünü söyledi.

Bu aşamada bir diğer seçeneğin ise, ikinci tura kalınırsa muhalefetin adayının seçimden çekilmesi durumu olabileceğini tahmin eden Bürümcekçi, şunları kaydetti:

"Anayasaya göre bu durumda ikinci tur, Başbakan Erdoğan'ın adaylığına yönelik referanduma dönüşmektedir ve 'hayır' oylarının daha kolay konsolide olmasını sağlayabilir. Ancak HDP'nin boykot senaryosu veya tabanının oylarının Erdoğan'a kayma durumu, bu seçenekte de muhalefetin işinin hiç de kolay olmadığını göstermektedir. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Başbakanlık makamının Erdoğan ile daha sonra görüşecekleri konu olduğunu ifade etse de, Erdoğan'ın tarif ettiği Anayasal yetkilerini daha efektif kullanan cumhurbaşkanlığı modelinde rol almakta isteksiz olacağını düşünüyorum.

Başbakan  Erdoğan'ın bu konuda bugün kesin bir ifade kullanmaması, siyasi partiler yasasına göre başkanlığın boşalması halinde 45 gün içinde olağanüstü kongre düzenleyerek AK Parti'nin yeni başkanını belirleyeceğini dikkate alarak bu süreyi verimli bir şekilde kullanacağını düşündürtüyor. Piyasanın Gül dışındaki olası adaylardan en fazla Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ı sevinçle karşılayacağını düşünüyorum. Bu durumda bile üç dönem kuralından olumsuz etkilenecek Babacan'ın genel seçimler sonrasında bu görevi devam ettiremeyecek olması, belirsizliklerin tam olarak ortadan kalkmasını engelleyecektir."

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)