Ana SayfaPiyasaEndekste ve dolarda inişli-çıkışlı hafta beklentisi---

Endekste ve dolarda inişli-çıkışlı hafta beklentisi

1 / 4
Endekste ve dolarda inişli-çıkışlı hafta beklentisi
28 Ocak 2018 - 11:06 www.borsagundem.com

BORSAGUNDEM.COM – ÖZEL HABER

Hareketli bir haftaya veda ediyoruz…

Geride kalan gündemin ilk maddesi tartışmasız, tüm hızıyla süren ve PKK hedeflerini tek tek yok eden Afrin Harekatı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yoğun ve stratejik diplomasi trafiği. ABD Başkanı Trump dahil dünya liderleriyle görüşmeler. Sert demeçler… 

Sonra Davos Zirvesi; Washington yönetiminin kendi içinde yarattığı dolar savaşı. Daha doğrusu çelişkisi. ABD’li bakanın ‘zayıf dolar’ savunmasına karşı Başkan Trump’un ‘hayır, güçlü dolar’ sözleri. Doların Türkiye dahil piyasalarda yükselmesi. Krizden altının da kazançlı çıkması… 

Ardından ECB. Avrupalı Draghi’nin durgun basın toplantısı. Yani olağan hali. Avrupa Merkez Bankası’nın piyasa beklentilerine paralel olarak faiz oranlarını değiştirmemesi.Daha önce 30 milyar euro seviyesinde belirlenen varlık alım programında da değişikliğe gidilmemesi… 

Rekortmen Borsa İstanbul 

Ve tüm bu ortamda, Sermaye Piyasalarında Borsa İstanbul’un zaferi. Hafta içi inişli-çıkışlı bir seyir izleyen borsa yüzde 1.77’lik yükselişle haftaya rekor bir seviyeyle 120 bin puanı aşarak veda etti. İstinye yeni tarihi zirveye imzası attı. 

Hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 4,82 kazandırdı. Euro’nun kazancı yüzde 0,37’de kaldı. Dolar ise yatırımcısını üzdü, yüzde 1,21 kaybettirdi.

Haftanın darbe yiyeni 

Dolarzedeler yalnız kalmadı. Dünyanın en zenginleri sıralamasında ilk 10'da yer alan Warren Buffett da onlara eşlik etti. Havacılık sektöründeki 11 milyor dolarlık yatırımında, yüksek satışlar karşısında bir çırpıda 727 milyon dolar zarar etti. 

Kripto para uyarısı

Kripto paralar yine çok konuşuldu. Japonya'nın en büyük Bitcoin platformlarından birinin müşteri hesaplarından para çekimini durdurması sonrasında sanal paralarda sert düşüş oldu.  

Ekonomi Bakanı Zeybekci, kripto paraseverleri Davos’tan uyardı: “Ben hala bunu global bir saadet zinciri olarak görüyorum. Vatandaşlarımız uzak dursunlar."

Trabzon Limanı hisseleri kapışıldı 

Türk ekonomisi hakkında üretilen dedikodulara karşı Başbakan Yıldırım “Trabzon Limanı” silahını çekti! Yılın ilk dev halka arzındaki rekor talep patlaması piyasalara damgasını vurdu. Türk ekonomisine yönelik güvene örnek olarak ‘hisseleri kapışılan’ Trabzon Limanı’nı gösteren Yıldırım, “Borsaya açıldı, 7 kat talep geldi. İşte ekonomiyi anlatan en güzel şey bu" diye konuştu. 

Dedikoduculara bir güçlü ve moral yükselten yanıtı da Başbakan Yardımcısı Şimşek verdi. Mehmet Şimşek, para yönetenlerin Türkiye’nin varlıklarını cazip bulduklarını söyledi. Türkiye’ye ilişkin kaygılarının olmadığına vurgu yaptı. Milyarlarca dolarlık fon akışının sürdüğüne işaret etti. Dünya devi 30-40 şirket CEO’suyla bir araya geldiklerini ve havanın çok olumlu olduğunu ifade etti. İşte Şimşek’in çizdiği ‘güzel tablo” böyleydi…  

Hareketli yeni bir haftaya giriyoruz… 

Evet, önümüzdeki 5 işlem gününde tüm piyasaları yoğun bir gündem bekliyor. 

Gözler Merkez Bankası’nın enflasyon raporunda, FED faiz toplantısında, Almanya enflasyon rakamlarında, istihdam, kişisel tüketim harcamaları, kişisel gelir, imalat sanayi, ekonomik güven endeksi, dış ticaret verilerinde, Euro Bölgesi büyüme ve enflasyon rakamlarında olacak.

Söylenen şu; rakamlar, dolar’ın ve eoro’nun kaderini belirleyecek, borsayı etkileyecek.

Dolar ve borsa ne olur? 

Peki, uzmanlar kur ve endekste neleri öngörüyorlar? 

BİST’te yükselişte “121.500” de deniyor, “122.400” de. Aşağı bakınca, “118.700” ile “117.000” konuşuluyor. 

Dolardaki beklenti ise “3,85’in yeniden hedefe girebileceğini düşünüyoruz” şeklinde. 

Ve gözler tabi ki yine Afrin Harekatı’na, sınır ötesinden gelecek haberlere çevriliyor…

Borsagundem.com soruyor, piyasaların nabzını tutan üç usta isim ‘yeni hafta’yı anlatıyor…  


ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)