Ana SayfaPiyasaEnflasyondaki artışın nedeni kur---

Enflasyondaki artışın nedeni kur

2 / 3
Enflasyondaki artışın nedeni kur
03 Haziran 2015 - 10:37 www.borsagundem.com

​Destek Menkul/Özgüven: Önümüzdeki aylarda enflasyondaki ılımlı iyileşmenin sürmesi beklenebilir

Destek Menkul Değerler'den Finansal Analist Emre Özgüven, önümüzdeki aylarda enflasyondaki ılımlı iyileşmenin sürmesinin ve yıllık olarak tekrar %8'in altına gerilemesinin beklenebileceğini vurguladı.
Emre Özgüven Foreks'e yaptığı açıklamada, bugün açıklanan enflasyon rakamlarının beklentilerin hafif altında açıklandığının görüldüğüne değinerek, Mayıs'ta aylık bazda yüzde 0.56 artan enflasyonun yıllık bazda ise yüzde 8.09 olduğunu söyledi.
Özellikle aylık bazdaki düşüşte en önemli katkı için hiç şüphesiz gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yaşanan %2.68'lik azalışın gösterilebileceğini belirten Özgüven, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Aslında küçük de olsa bunun sinyalini almıştık  iyileşme gösteren Ankara'daki gıda fiyatları sonrasında İstanbul'da Mayıs ayında açıklanan perakende fiyatlar yüzde 0.41 artmış, gıda grubunun Eylül 2014'ten beri ilk kez düşüş göstererek yüzde 1.54 azalması, enflasyona dair iyileşme beklentilerimiz sınırlı da olsa arttırmıştı. Ayrıca TCMB yüzde 6.8 olarak yıl sonu beklentisi olan enflasyon rakamlarında, "temel risk unsuru olmaya devam" ettiğini belirttiği gıda fiyatlarının yıl sonunda yüzde 14'lerden yüzde 9'a gerilemesini beklese de  gıda ve alkolsüz içeceklerin bir önceki yılın aynı dönemine göre Mayıs ayında %12.81 artış gösterdiğini de belirtmek gerekiyor. Bu nedenle kur tarafında yükselişlerin daha baskın olduğunu da görüyoruz. 
Ayrıca, Merkez Bankası son PPK toplantısı özetlerinde, "Gıda fiyatları yüksek seyrini sürdürmekte ve enflasyon üzerinde temel risk unsuru olmaya devam etmektedir. Bununla birlikte, yaz aylarında yeni sezon ürünlerinin pazara girmesiyle gıda fiyatlarında kayda değer bir düzeltme yaşanabileceği değerlendirilmekte" demişti. Buna bağlı olarak önümüzdeki aylarda enflasyondaki ılımlı iyileşmenin sürmesi ve yıllık olarak tekrar %8'in altına gerilemesi de beklenebilir."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)