Ana SayfaPiyasaAnalistler enflasyonu yorumladı---

Analistler enflasyonu yorumladı

1 / 3
Analistler enflasyonu yorumladı
03 Mayıs 2018 - 10:54 www.borsagundem.com

Alternatifbank Ekonomisti Serdar Şenol, enflasyon görünümdeki bozulmanın beklediklerinden de daha sert şekilde gerçekleştiğinin altını çizerek, "Enflasyonda TCMB'nin de beklentilerini aşan sert yükselişlerle birlikte, faiz düzeyleri ve TCMB faizleri üzerindeki baskı yüksek kalmaya devam edecek." dedi.

Serdar Şenol yaptığı açıklamada, enflasyonun Nisan ayında %1.50'deki beklentileri aşarak %1.87 geldiğini, böylece yıllık TÜFE'nin yıllık bazda %10.23'ten 10.85'e çıktığına değinerek, TÜFE'nin beklentileri aşmasındaki temel etkenlerin kur kaynaklı olduğunu söyledi.

Şenol, beklentilerden yaklaşık 40 baz puana varan yukarı yönlü sapmanın yılın kalanında enflasyon üzerinde yükseltici baskıların devamına neden olacağının altını çizerek, "Çekirdek TÜFE aylık %2.63'lük gerçekleşmeyle yıllık %11.44'ten %12.24'e çıktı. 2017 yılı sonunda bu yana en yüksek düzey olurken, çekirdek TÜFE tarafında kur etkileri çok daha belirgin oldu." diye konuştu.

Enflasyonda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) da beklentilerini aşan sert yükselişlerle birlikte, faiz düzeyleri ve TCMB faizleri üzerindeki baskının yüksek kalmaya devam edeceğini öngören Serdar Şenol, bu anlamda, enflasyonist risk faktörlerinin yüksek almaya ve piyasalardaki negatif fiyatlama algısını tetiklemeye devam ettiğini aktardı.

Şenol, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Ev eşyasındaki %2.1'lik artış yanında ulaştırma sektöründeki %3.54'lük sert artışlar TÜFE'nin yükselmesinde belirleyici oldu. Diğer yandan, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki gerilemeler toplam gıda fiyatlarına oldukça sınırlı yansıdı ve gıda fiyatları da aylık bazda sadece %0.21 gerileyebildi. Giyim fiyatlarıysa sezonsal etkilerle beklediğimiz üzere %10.4'lük artış gösterdi.

Nisan ayı gerçekleşmesiyle birlikte yıllık TÜFE %10.23'ten %10.80'e sert bir çıkışla yükseldi. Beklentilerden yaklaşık 40 baz puana varan yukarı yönlü sapma yılın kalanında enflasyon üzerinde yükseltici baskıların devamına neden olacaktır.

Manşet verideki olumsuzluğun çok daha sert bir şekilde çekirdek TÜFE tarafında oluştuğunu gördük. Çekirdek TÜFE aylık %2.63'lük gerçekleşmeyle yıllık %11.44'ten %12.24'e çıktı. 2017 yılı sonunda bu yana en yüksek düzey olurken, çekirdek TÜFE tarafında kur etkileri çok daha belirgin oldu. Bu arada ikincil fiyatlamalar için öne çıkan hizmet sektörü enflasyonu da aylık %0.9'luk gerçekleşmeyle %9.27'de yatay bir seyir gösterdi. Bu yatay seyre karşın gelecek aylarda kur etkilerinin gecikmeli yansımaları hizmet sektörü fiyatlarını da yükseltici etki yaratabilecektir.

ÜFE tarafındaysa, aylık %2.60'lık gerçekleşmeyle yıllık bazda %14.28'den %16.37'e çıkarak 2017 yılı Kasım ayından bu yana en yüksek düzeyine çıktı. ÜFE tarafındaki, maliyet bazlı sert yükseliş etkisi gelecek aylarda TÜFE üzerinde maliyet baskıları oluşturma riski artıyor.

Enflasyon görünümdeki bozulma beklediğimizden de daha sert şekilde gerçekleşiyor. Enflasyonda TCMB'nin de beklentilerini aşan sert yükselişlerle birlikte, faiz düzeyleri ve TCMB faizleri üzerindeki baskı yüksek kalmaya devam edecek. 

Piyasa tepkisine baktığımızda USDTRY'nin 4.1750'den 4.2480'e yükseldikten sonra yeniden 4.1970'lere gerilediği görüldü."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)