Ana SayfaPiyasaAnalistler enflasyonu yorumladı---

Analistler enflasyonu yorumladı

2 / 3
Analistler enflasyonu yorumladı
03 Mayıs 2018 - 10:54 www.borsagundem.com

GCM Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan, enflasyonun yukarıya gitmeye devam etmesini beklediklerini, çünkü baz etkisi avantajının sonuna gelindiğini ve bu periyottan sonra enflasyonu aşağı baskılayacak bir baz etkisinin söz konusu olmayacağını söyledi.

Enver Erkan yaptığı açıklamada, enflasyonun Nisan’da beklentileri aştığına değinerek, "Nisan ayında açıklanan aylık %1,87’lik, yıllık %10,85’lik enflasyon gerçekleşmeleri beklentilerin çok üzerinde. Hatırlarsanız, her ne kadar çekirdek taraf yukarı eğilim göstermeye devam etse de manşet enflasyonda şu an kadar geçen yıldan gelme baz etkisi yardımcı olmuştu ve bunun Nisan’da da gerçekleşme olasılığı vardı. Ancak TRY’deki değer kaybı bu noktada baz etkisi avantajının yitirilmesine ve enflasyonun yeniden yukarı hareket etmesine neden olmuş görünüyor. Çekirdek enflasyonda %12,24 seviyesine olan yükseliş bunu en çarpıcı şekilde ortaya koyuyor. Bu trendin devamının gelmesini ve enflasyonun yukarıya gitmeye devam etmesini bekleriz, çünkü baz etkisi avantajının sonuna geldik bu periyottan sonra enflasyonu aşağı baskılayacak bir baz etkisi söz konusu olmayacaktır." diye konuştu.

Erkan, faiz artırımına rağmen USDTRY'nin çok kısa sürede yukarı sürpriz yaratan enflasyonun da etkisiyle 4,20 bandını aştığına dikkat çekti ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Enflasyon arttığı ve fiyat istikrarı da bozulduğu zaman gözler hemen Merkez Bankası’na gidiyor. Ancak işin içinde yapısallık da var. Enflasyon konusu aşılmadan faizleri indirmek mümkün görünmüyor, bu yüzden para politikası sıkı kalmaya devam etmek durumunda. Ancak para politikası tarafında 75 baz puan, bütün ekonomide yaratabileceği yan etkiye rağmen, yapılırken mali politikaların halen genişleyici olması fiyat istikrarının sağlanmasını da zorlaştırıyor. İki politikanın ters çalışması ve ayrışmasının derinleşmesi, problematik bir yapının ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu noktada Merkez Bankası’nın da yapabilecekleri sınırlı kalıyor. Ek faiz artırımları için beklentiler söz konusu olabilir, ancak diğer tarafta geniş mali politikaların yarattığı etkiyi de göz ardı etmemek gerekiyor. Faiz artırımının da bir noktadan sonra ekonomi üzerinde tahribat etkileri olabiliyor."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)