Ana SayfaPiyasaErdoğan Köşk’e, piyasalar nereye?---

Erdoğan Köşk’e, piyasalar nereye?

3 / 10
Erdoğan Köşk’e, piyasalar nereye?
11 Ağustos 2014 - 08:41 www.borsagundem.com

Destek Menkul Değerler Finansal Analisti Eren Can Ümüt

Başbakan Erdoğan’ın 10 Ağustos’ta gerçekleştirilen tarihi halk oyuyla Cumhurbaşkanı seçilmesi piyasalara nasıl yansır?

Eren Can Ümüt: İlk defa kendi Cumhurbaşkanı’nı seçmek için sandığa giden bir Türkiye görmekteyiz. Cumhurbaşkanı adayı olarak Sayın Erdoğan’ın 10 Ağustos’ta yaşanacak ilk seçimde ipi göğüsleyeceği ihtimali bulunmaktaydı ki söz konusu durumun gerçekleşmesi, risk algısını ve belirsizlik ortamını sevmeyen piyasalar üzerinde rahatlatıcı bir etki görülecektir. Yurt içi piyasada yakın siyasi gerginlik, belirsizlik ve anlaşmazlıklara sert tepkiler veren piyasalar, mevcut istikrarın devam niteliğinde olmasını güven unsuru olarak algılayacaktır. İlk sürecin yaşandığı 10 Ağustos tarihinde Cumhurbaşkanı seçiminin tamamlanması, piyasalar üzerinde çabuk atlatılan bir gerginlik ortamını geride bırakılacağı anlamına gelir. Piyasalar için önemli olan politik istikrar kurulması ve korunması durumunda fiyatlara olumlu yansımalar yaşanacaktır. Şimdiden piyasa oyuncuları muhtemel olan birinci senaryoyu fiyatladığı yönünde izlenimler olsa da, olası diğer durumların risk algısını sevmeyen piyasalarda tedirginlik yarattığını söyleyebiliriz.  


Seçim döneminden sonra 85.000 – 79.000 bandı arasında hareketlerine devam etmesi beklenmektedir. Merkez Bankası’nın Ağustos ayı toplantısında faiz indirimle duraksamaya gitmesi, borsa üzerindeki yükseliş algısının bir miktar törpülenmesine neden olabilir. Enflasyon oranının Ağustos ayında da beklentilerden yüksek seyretmesi, TCMB’nin politika faiz oranında indirim sürecine devam etmesi zayıflayabilir. Başbakan’ın ilk turda Cumhurbaşkanı olarak seçilmesi kur tarafında pozitif algının oluşmasına sebebiyet verebileceği gibi, USD/TL paritesi üzerinde baskıları azaltacaktır. Son zamanlarda dolarda yaşanan değer kazanımı, gelişmekte olan ülke para birimlerinde değer kaybına yol açmakta. Türk Lirası siyasi kararlarla hassas konuma gelirken, Başbakan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte güven duygusu yaratılarak piyasada psikolojik hareketlilikler alım yönünde olabilir. Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olmasından sonra mevcut hükümetin başına geçilen ismin önemi artarken, siyasi istikrar bakımından da Cumhurbaşkanı seçimi sonrası gözler Hükümete ve dolayısıyla iktidar partisine kayacak. Yeni Başbakan ve dolayısıyla yeni kabinenin kimlerden oluşacağı piyasa üzerinde önemle takip edilecektir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • garip11 Ağustos 2014 22:33

    Sayın babacan ın sosyal medya takipçi sayısı garip şekilde sadece 3.800 e filan indi deniyor. .Tahminen piyasa rahatsız oldu bu garip olaydan

  • Ender DOSAN11 Ağustos 2014 21:02

    Açıkça Ali BAbacan IN YENİ KABİNEDE OLMADIĞINI söyleselerde yükselişten umudumuzu kessek bari piyasa BABACAN ı istiyor lakin kimse bunu anlamıyor piyasayla zıtlaşmak herzaman hükümetleri götürmüştür geçmişe bakın 1994-2001 yılları ve krizler bunun örnekleridir

  • BROKER11 Ağustos 2014 16:24

    şimdide S&P açıklama yapıyor, yani türkiyeye vuruyor

  • ahmet11 Ağustos 2014 16:16

    hala 85000 diyenler var. tabi sizde para kazanacaksınız

  • BROKER11 Ağustos 2014 16:15

    kazandıda ne oldu.piyasalar bundan sonra düzelmez

  • m. kara 11 Ağustos 2014 13:42

    bundan sonra başta bulunduğumuz coğrafya olmak üzere türkiye içinde hiç iyi olmayacak. yakın zamanda dünya gündemini değiştirecek olaylar yaşanırsa şaşırmayın.

  • salim11 Ağustos 2014 11:12

    Ben de Erdoğan ilk turda kazanacak demiştim.Zaten hakkı idi.