Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul'da hangi seviyeden alım yapmalı---

Borsa İstanbul'da hangi seviyeden alım yapmalı

4 / 4
Borsa İstanbul'da hangi seviyeden alım yapmalı
27 Haziran 2016 - 11:44 www.borsagundem.com

İHRACATÇI ŞİRKETLER ETKİLENEBİLİR

13-16 Haziran tarihleri arasında piyasalar Birleşik Krallık'ın AB'den çıkışını gösteren anketleri fiyatladığında, bu ülkeye ihracatı yüksek olan Ford Otosan, Arçelik, Tofaş sırasıyla BIST’n yüzde 3,8, yüzde 2,23 ve yüzde 1,25 altında performans göstermişti. Çünkü Birleşik Krallık'a olan gümrük vergilerinde ortaya çıkacak herhangi bir değişiklik, bu şirketlerin söz konusu ülkedeki rekabet gücünü önümüzdeki dönemde olumsuz etkileyebilir. Birleşik Krallık'ın AB ile bir gümrük birliği anlaşması imzalayıp imzalamayacağı henüz belli değil. Ülkenin AB'den çıkşının gerçekleşmesinden önce gümrük anlaşmaları için yaklaşık iki yıl kadar geçiş dönemi olabilir. Gümrük anlaşmasındaki belirsizlik Türkiye'deki ihracatçıları kısa vadede baskılayabilir. Bu konuyla ilgili bir değerlendirme yapan iş Yatırım'ın analizi şöyle:

*Arçelik İngiltere pazarında BEKO markasıyla pazar lideri, İngiltere'nin Arçelik'in toplam cirosunda payı yüzde 10 seviyesinde. 

*Ford Otosan'ın toplam ihracatında İngiltere'nin 2015'te adetsel payı yüzde 35,2016 ilk çeyrekte ise yüzde 40 seviyesinde (ihracatın toplam ciroda payının yüzde 65 olduğu düşünülürse İngiltere'nin Ford Otosan'ın toplam cirosunda payı yaklaşık yüzde 25 seviyelerinde).

*İngiltere'nin Tofaş'ın ihracatında ise payı 2015'te adetsel yüzde 11 ve 2016 ilk çeyrekte yüzde 7 ile nispeten daha sınırlı. Ciro bazında ise İngiltere'nin Tofaş'ın cirosunda payı yaklaşık yüzde 6.

*Buna ek olarak, ilk dört ay verilerine bakıldığında İngiltere beyaz eşya segmentinde yüzde 9 büyüme ile Batı Avrupa'nın yüzde 5 beyaz eşya büyümesinin üzerinde büyüme elde etti. (Talip Yılmaz-Ceren Oral/Ekonomist Dergisi)

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)