Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEuro güçleniyor---

Euro güçleniyor

1 / 7
Euro güçleniyor
05 Aralık 2017 - 15:47 www.borsagundem.com

Geride kalacak 2017, kelimenin tam anlamıyla euronun yılı oldu. Avrupa ortak para birimi yıla 1,0476 dolar gibi tarihinin en düşük seviyelerinden biriyle başladı. Parite, ağustos başında 1,18’e, 8 Eylül’de ise 1,2037 dolar ile 2017 içindeki en yüksek noktasına çıktı. Euro, temmuz ortasından bu yana 1,15 doların üzerinde işlem görüyor. Bunda Euro Bölgesi’nin küresel ekonominin hasta adamı olmaktan çıkıp makroekonomik verilerle de desteklenmiş bir “altın dönemin başlangıcında” olması etkili oldu.

Ayrıca ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımı ve bütçe küçültme takvimi konusunda ilan edilenden daha yavaş adım atması, faiz artırımında gelecek yıl da ilan edilenden yavaş davranacağı düşüncesi ve ABD ekonomisiyle ilgili beklentilerin zayıflaması da dolara değer yitirtirken, euronun değer kazanmasına neden oldu. 

Birkaç yıl öncesine kadar ekonomik durgunluk, krizler ve siyasi istikrarsızlıkla boğuşan euro, bugünlerde yatırımcıların gözdesi oldu. Euro Bölgesi’nin itici gücü Alman ekonomisinin yıllık bazda yüzde 3 seviyesinde büyüme gösterdiğini açıklaması da euroya son dönemde destek katan unsurlardan oldu. Uzmanlar, “Dolar zayıf değil, euro güçlü” yorumuyla paritedeki gelişmeleri özetliyor. 

Euro’ya olan sermaye akışının bir bölümü ‘carry trade’den (düşük maliyetli para ile borçlanıp bu tutarın getirisi yüksek paralara yatırılması) kaynaklanıyor. Ayrıca Avrupa’da büyüme, enflasyon ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) tahvil alımlarıyla büyümeyi ivmelendirmeye çalışan tavrı konusunda piyasada artan bir iyimserlik olması da para birimini destekliyor. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)