Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEuro güçleniyor---

Euro güçleniyor

2 / 7
Euro güçleniyor
05 Aralık 2017 - 15:47 www.borsagundem.com

BEKLENTİLER OLUMLU

Euro Bölgesi’nde faiz oranları rekor düşük seviyede, ECB’den ise 2019’a kadar bir faiz artışı beklenmiyor. Ayrıca Avrupa’da gelişen makroekonomik ortam euronun lehine bir tablo çiziyor. Kimi uzmanlar, euronun yılın son günlerinde 1,20 dolar seviyesinin üzerine çıkmasının sürpriz olmayacağını savunuyor. ECB Başkanı Mario Draghi’nin Euro Bölgesi’nde ücret artışının canlanmaya başladığını ve merkez bankasının yüzde 2 olan enflasyon hedefine ulaşmasına katkı sağlayacağını açıklaması bu beklentilerin oluşmasında etkili oldu. 

Londra Merkezli ING Groep’in döviz stratejisti Viraj Patel, “Euro paranızı çalıştırmanız için gittikçe çekici bir yön haline geliyor” diyor ve özellikle siyasi gelişmelere, ekonomik döngülere duyarlı yatırımcıların tercihi olduğunu vurguluyor. 

Euro’ya ilişkin beklentiler de olumlu... Bloomberg’in uzmanlar arasında yaptığı ankete göre euro gelecek yıl 1,22 doları, 2019’da da 1,25 doları görecek. Goldman Sachs ise euronun gelecek 12 ay içinde 1,20 seviyesine çıkacağını, kurumsal portföy değişikliklerinin para birimine güç kazandırdığını ve “ilerlemek için epey yeri olduğunu” vurguladı. 

Credit Agricole’un döviz stratejisti Vasili Serebriakov ise ticaretin ve hizmetlerin en geniş ölçüsü olan Euro Bölgesi’nin cari işlemler fazlalığının euronun güvenli sığınak görüntüsünü güçlendirdiğini belirterek “Euro risksiz yatırım tercih edenler için 2017’de iyi performans gösterdi” diyor. 

Artan siyasi istikrar da euroya fazlasıyla yardımcı oldu. Euro Bölgesi’nde arka arkaya yapılan seçimlerde kimilerinin beklediği gibi popülist ırkçı partileri iktidar ortağı olmadı. En çok kaygı yaratan ülke olan Fransa’da seçimler, Emmanuel Macron’un zaferiyle sorunsuz bir şekilde geride kaldı. İspanya’daki yasa dışı referandum gibi tedirginlik yaratan siyasi gelişmelere karşın euro gücünü korumaya devam etti. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)