Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEuro güçleniyor---

Euro güçleniyor

4 / 7
Euro güçleniyor
05 Aralık 2017 - 15:47 www.borsagundem.com

DÖRT KEZ FAİZ ARTIRIMI BEKLENTİSİ

CIBC Capital Martes’in kıdemli ekonomisti Nick Exarhos, FOMC’nin çekirdek enflasyonun “yumuşak” kalmaya devam ettiği düşüncesinde olduğunu ancak enflasyon cephesindeki gelişmeleri yakından izlediğini belirterek “Aralık’ta faiz artışı olacak ancak bu enflasyon haberlerinden çok ekonomik büyüme ve istihdam piyasasından gelen olumlu haberler nedeniyle yapılacak” diyor. 

Goldman Sachs ise 2018’de Fed’in dört kez faiz artırımına gitmesini bekliyor. Yatırım bankası hazırladığı bilgi notunda ABD ekonomisinin 2018’e ücretleri ve enflasyonu daha geniş çaplı destekleyecek güçlü bir ivmeyle yöneldiği ve bu durumun Fed’in gelecek yıl dört kez faiz artırımına gitmesini gerektireceği belirtti. Goldman Sachs baş ekonomisti Jan Flatzius New York merkezli yatırım bankasının 2018 yılma ilişkin büyüme görünümünü yüzde 2,5’e yükselttiğini ve 2018 yılı sonu itibarıyla işsizlik tahminini yüzde 3,7 seviyesine çektiğini söylüyor. 

ABD ekonomisinin performansı da hiç fena değil. Yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 3 büyüyen dev ekonomi ikinci çeyrekte de yüzde 3,1 büyüme gösterdi. Üçüncü çeyrek için beklenti yüzde 2,6’ydı. ABD ekonomisi en son 2014 yılında iki çeyrek üst üste yüzde 3’ün üzerinde büyümüştü. 

GSYİH, kasırga nedeniyle tüketici harcamalarında yavaşlama ve inşaat işlerindeki düşüşü; stok yatırımında artış ve daha düşük ticaret açığının telafi etmesiyle üçüncü çeyrekte beklentilerin üzerinde yüzde 3 büyüme kaydetti. Ekonominin üçte ikisini oluşturan tüketici harcamaları ikinci çeyrekteki yüzde 3,3 artışın ardından üçüncü çeyrekte yüzde 2,4 arttı.

Tabii ki Kuzey Kore başta olmak üzere jeopolitik riskler de önümüzdeki günlerde gündemin üst sıralarında kalmaya devam edecek. Halen devam eden Kuzey Kore gerilimi, gelişmelere dayalı olarak güvenli liman arayışını hızlandırabilir. Buna bağlı olarak da kurlarda sert dalgalanmalar yaşanabilir. 

Euro/dolar paritesinin ağustos ve eylül ayında 1,20’yi gördükten sonra yüzde 3,5 kayıpla kasım başında 1,16’nm altına inmesine üç ana neden gösteriliyor; ECB’nin tahvil alım programına devam edeceğini açıklaması, Fed Başkan adaylığı için faiz artırımı konusunda daha şahin bir isim beklenirken Guvernör Powell’ın gösterilmesi ve ABD Kongresi’nde vergi reformu konusunda ilerleme sağlanması...

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)