Ana SayfaPiyasaFed ve seçim piyasayı nasıl etkiler?---

Fed ve seçim piyasayı nasıl etkiler?

2 / 5
Fed ve seçim piyasayı nasıl etkiler?
27 Ekim 2015 - 10:18 www.borsagundem.com

FED’in faiz kararı ne olur?

Uluslararası piyasalardaki belirsizliklerin devam etmesinin yanı sıra, ABD tarafında Eylül ayı toplantısından sonra gelen verilerinde, ABD ekonomisine dair zayıflama sinyalleri vermesi, Bu toplantı da de FED’in elini bağlayacak gibi gözüküyor. Özellikle Çin tarafında geçen hafta yapılan faiz indirimi, orta vadede Çin ekonomisini destekleyici bir adım olabilir. Nitekim, Ağustos ayındaki devalüasyon kararlarının, son gelen dış ticaret ve büyüme verilerinde olumlu karşılık bulduğunu görmüştük. Çin Merkez Bankası’nın ekonomiyi desteklemeye yönelik gevşek para politikasını genişleterek yoluna devam etmesi, orta vadede özellikle Aralık ayı toplantısı için faiz artırımı beklentilerini ön plana çıkarabilir. Bu yüzden Ekim toplantısında FED faiz artırımına gitmeyerek piyasa beklentilerini karşılasa bile, toplantı metninde, Aralık ayına yönelik bir takım şahin ifadelerde görme ihtimalimiz var.

FED’in faiz kararından Borsa İstanbul ve dolar nasıl etkilenir?

Ekim ayının geneline baktığımızda, Borsa İstanbul tarafındaki fiyatlanmada daha çok FED’in faiz artırımına gidemeyeceğinin etkilerini gördüğümüzü söyleyebiliriz ki, 75000 seviyelerinden başlayan bu fiyatlamanın, toplantı haftasına geldiğimizde halen 79.300 seviyesinde tutunduğunu görüyoruz. Özellikle bu haftanın Borsa İstanbul için küresel piyasalara nazaran, talihsiz bir hafta olduğunu söyleyebilir. FED’in piyasanın faiz artırımına gidilemeyeceğine dair beklentilerini karşılaması halinde, Perşembe günü küresel piyasalarda görebileceğimiz bir pozitif fiyatlamadan, yurtiçi piyasaların kapalı olması nedeniyle yararlanamayacağız. FED’in yurt içi fiyatlamalara etkisini Cuma seansında görme ihtimalimiz olsa da, seçime dair fiyatlamalarında bu hafta Borsa İstanbul üzerindeki etkilerini gösterecek olması, yurtiçi piyasaların, uluslararası piyasalardan negatif ayrışmasına neden olabilir.

1 Kasım seçim sonrası Borsa İstanbul, dolar ve tahvil faizi ne olur?

1 Kasım sonrasına baktığımızda şuan genel olarak anketlerde 7 Haziran seçimlerinden farklı bir sonuç çıkmayacak gibi gözüküyor. Ancak seçim sonucu oluşacak atmosfer tabi ki 7 Haziran seçimlerinden farklı olabilir. Öncelikle seçimden bir koalisyon sonucu çıkması halinde, 7 Haziran seçimlerine göre koalisyon kurulması konusunda kısmen daha pozitif beklentiler oluşabilir. Özellikle seçim sürecinin ekonomi üzerine verdiği zararlar düşünüldüğünde, Türkiye’nin acil olarak güven oluşturarak, gerekli reformları devreye sokacak bir ekonomi yönetimine ihtiyacı var. Siyasi partiler bazında da seçim sonuçlarının anketlere paralel gelmesi halinde, koalisyon çabalarının da geçen seçime göre daha fazla olması beklenebilir. Tek parti hükümeti çıkması halinde ise; yine aynı şekilde bir ekonomi yönetiminin güven vermesi, yurtdışı piyasaların hızını yakalamamızı sağlayabilir.
Kısa vadede hafta sonuna kadar Borsa İstanbul’da 79.300 seviyesinin üzerindeki kapanışlar takip edilebilir. 79.300 seviyesinin üzerindeki fiyatlamaların devam etmesi halinde, seçim sonrası piyasa beklentilerini karşılayacak bir hükümetin kurulabileceğine dair siyasi senaryo oluşması durumunda 79.300 seviyesinin üzerinde 84.000 seviyelerine doğru bir yükseliş görebiliriz. Diğer taraftan, 79.300 seviyelerinin altına bir gevşeme olması halinde ise; kısa vadede 76.500 seviyesi destek olarak takip edilebilir. Seçimin fiyatlamaları olumsuz etkilemesi halinde ise; 72.000 seviyelerine doğru bir hareket görülebilir.
Dolar/TL ise; 2.92 seviyesi takip edilmeli. Bu seviyenin aşılamadığı sürece, Dolar/TL’de aşağı yönlü eğilimin devam etmesini bekleyebilir. Burada 2.92 seviyesinin altında 2.8650 seviyesi ve seçim sonuçlarına göre 2.84 seviyelerine doğru bir gerileme olabilir. Kurda tekrar 3 seviyelerinin görülmesi içinse; öncelikle 2.92 seviyesinin üzerinde bir kapanış görmemiz gerekli. 2.92 seviyelerinin üzerinde kapanış olması, seçim sonucunda da koalisyon senaryolarının zor olması halinde kademeli şekilde 2.96 ve 3 seviyelerine doğru hareketi başlatabilir.
Tahvil faizlerinde Ekim ayındaki pozitifliğin 10.50 seviyesinin altında destek bulmasıyla birlikte, dip seviyesi olarak gördüğümüz 9.90 seviyesine doğru hareketi desteklediğini gördük. Türkiye özgü risklerin devam etmesi ve küresel bazlı risklerinde Türkiye’de üzerinde etkili olması, tahvil tarafında 9.90 seviyesinin altında bir hareket görmemizi engelliyor. Burada seçim sonrası senaryoların büyük oranda pozitife dönmesi halinde 9.90 seviyesinin altına bir gevşeme görebiliriz ancak, bunların gerçekleşmemesi halinde bu dip seviyesinden başlayan hareket tekrar 10.50 seviyesinin üzerinde destek bularak 11 seviyelerine doğru gidebilir.

1 Kasım seçiminde tek başına mı hükümet kurulur yoksa koalisyon mu olur?

Seçim sonuçlarına dair yapılan anketler genel olarak 7 Haziran seçimlerine benzer şekilde koalisyonu işaret ediyor ancak burada Türkiye’nin önceliği koalisyon yada tek parti hükümetinden çok, seçim sonrası kurulacak olan ekonomik yönetim ekibi olacaktır. Seçimlerin tekrarlanıyor olması, sandıktan koalisyon çıkması halinde, siyasi partilerinde koalisyona daha yakın olmasını sağlayabilir. Bu da iç piyasalarda fiyatlamanın pozitif olmasını sağlayabilir. Ancak sandıktan tek parti iktidarı çıksa bile, burada belirleyici olacak olan koalisyon yada tek parti hükümeti olsun, kurulacak olan hükümetin, ekonomik, jeopolitik ve küresel risklere karşı güven vermesi olacaktır.

Burçak Gezgin - Alan Menkul Değerler

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)