Ana SayfaPiyasaFed ve seçim piyasayı nasıl etkiler?---

Fed ve seçim piyasayı nasıl etkiler?

4 / 5
Fed ve seçim piyasayı nasıl etkiler?
27 Ekim 2015 - 10:18 www.borsagundem.com

FED’in faiz kararı ne olur?

Fed’in Ekim ayı toplantısından herhangi bir faiz artırımı beklemiyoruz. Son dönemde ABD verilerinin olumlu bir görüntü çizmemesiyle beraber Ekim ayında bir faiz artırımı ihtimali çok çok azalmıştır. Küresel ekonomilerdeki aşağı yönlü risklerin ön plana çıkması, özellikle Çin’deki ekonomik soğumanın boyutları Fed’i endişelendirmektedir. Haliyle Fed bir anlamda da Çin’in durumunu daha kötüye götürecek bir hamle yapmaktan çekinmektedir, dolayısıyla bir yandan da Çin’i okumaya çalışmaktadır. Eylül ayında Fed faiz artırmamıştı, toplantıdan iki hafta sonra açıklanan tutanaklarda da Çin ekonomisindeki aşağı yönlü risklerin Fed’in faiz artırmamasında büyük rol oynadığını görmüştük. Tabii ABD’den son dönemde gelen olumsuz veriler bu tutanakların içinde yoktu, bu nedenden dolayı birinci faktör olarak; Fed’in ABD ekonomisi ile ilgili düşüncelerinde herhangi bir değişim olup olmadığı; ikinci faktör olarak da faiz artırımı konusunda nasıl bir noktada olduğu Ekim toplantısının politika açıklamasında ortaya çıkacaktır. 

Ekim’de faiz artmayacaktır, asıl önemli olan Aralık sinyali alıp almayacağımız. Bu haftaki politika açıklaması, iki hafta sonraki tutanaklar ve Aralık’a kadar gelecek ABD verileri faiz beklentilerinin fiyatlanmasında anahtar rol oynayacaklar. Bu süre zarfında Çin’in devalüasyon ve benzeri ek hamleler yapması ise Fed’i iyice endişelendirebilir. Aralık’ta faiz artırımı yapılmazsa Fed uzun süre beklemek zorunda kalır. 

FED’in faiz kararından Borsa İstanbul ve dolar nasıl etkilenir?

Borsa İstanbul 29 Ekim tatilinde olacak, dolayısıyla etkilerini ancak Cuma günü görebiliriz. Tabii hafta sonu seçim olacağı için “bekle gör” havasında bir piyasa olabilir. 7 Haziran’dan ağzı yanan yatırımcı borsada risk almayacaktır. Son dönemdeki yükselişlere önemli bir realizasyon gelebilir. 75.000 öncesinde 77.500 önemli bir ara destek olacaktır. Sonrasındaki etkileri için ise, Fed’i ve 2 Kasım’da hükümet ile alakalı piyasanın soracağı soruları bir potada eritmek ve beraber değerlendirmek gerekecektir. Her türlü olumsuzluk kırılganlık faktörüdür, haliyle negatif yönde bir eğilime girebiliriz. Dolar/TL ise Aralık’ta faiz artırım ihtimaline reaksiyon gösterebilir. Geçtiğimiz haftanın sonunda olumlu uluslararası konjonktüre rağmen 2,86’ya doğru gevşeme kalıcı olmadı, hatta 2,90 üzerine hareket de geldi. Türk varlıklarındaki bu oynaklık, hareketler olumlu yöne bile olsa iyi değildir, Fed ve seçim unsurları da ilerleyen süreçte tedirginlik sebebi olacaktır.

1 Kasım seçim sonrası Borsa İstanbul, dolar ve tahvil faizi ne olur? 

Seçimlerin nasıl sonuçlanacağından ziyade, seçimlerin sonuçlanmasından sonra nasıl bir süreç işleyeceğinin daha önemli olduğunu düşünüyorum. Genel anlamda ortaya koyulan sonuçlara bakılacak olursa 7 Haziran’dan sonraki tablonun aynısını görme ihtimalimiz yüksek. Bu da, partiler arasında gerçekleştirilecek koalisyon görüşmelerine odaklanılmasına neden olacak. Seçim öncesindeki bu hafta, biraz da 7 Haziran seçimlerinden ağzı yanmış olan yatırımcının TL ve hisse senedi pozisyonlarında riske girmeyeceği ihtimali üzerinde durulabilir. Özellikle seçimden sonra 8 Haziran’daki para ve hisse senedi piyasalarındaki açılışı düşünecek olursak, biraz daha kurun ve borsanın haftayı hareketli geçirmesini bekleyebiliriz. Sonrası ise belirsizlik ve risk faktörlerinin yoğunluğuna bağlı olacaktır.

Şu an içinde bulunulan durum, küresel merkez bankalarının yaptığı açıklamalar çerçevesinde konjonktürdeki rahatlamaya karşın içeride olumlu yönde fiyatlamaların uzun ömürlü olmamasına neden oldu. Seçim riskleri küçümsenmemeli, hükümet kurma süreci yaz aylarındakine benzer şekilde uzarsa Türk varlıkları üzerinde de baskı artacaktır. Bu da kura volatiltenin geri gelmesi demek olacaktır. Kurun 2,95 üzerine tekrar hareket etmesi durumunda geri dönüş zor olabilir.

Faiz hali hazırda uzun süredir içinde bulunduğu yüzde 11-12 bandından çıktı ve yüzde 10 bandına kadar geriledi. Geçtiğimiz haftalarda işlem hacminin son derece düşük olduğunu gözlemlediğimiz faizlerde bu seyir şu an için olumlu. Ancak Türk piyasalarındaki yüksek volatilite faiz açısından da geçerlidir. Jeopolitik anlamda da riskler devam etmektedir, seçim sonrasına ilişkin oluşacak tablo da kritiktir, çünkü muhtemelen bu dönemde en rasyonel fiyatlamaları tahvil piyasasında göreceğiz.

1 Kasım seçiminde tek başına mı hükümet kurulur yoksa koalisyon mu olur?

Seçimlerden alınacak sonucun 7 Haziran’dan farklı olmasını beklemiyoruz. Oylarda yüzdesel değişimler belki olabilir, ancak tabloyu değiştirmek için yeterli olacağını düşünmüyoruz. 1 Kasım’dan sonra, aynı 7 Haziran sonrası gibi yüksek ihtimalle koalisyon turlarını izleyeceğiz.

Enver Erkan - ALB Menkul Değerler

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)