Ana SayfaPiyasaFed ve seçim piyasayı nasıl etkiler?---

Fed ve seçim piyasayı nasıl etkiler?

5 / 5
Fed ve seçim piyasayı nasıl etkiler?
27 Ekim 2015 - 10:18 www.borsagundem.com

FED’in faiz kararı ne olur? 

17 Eylül’deki son FED kararı ve sonrasındaki açıklamalara bakılacak olunursa piyasada %70 oranında FED’ den faiz artışı beklemeyenlerin haklı çıktığını gördük. FED her ne kadar kendisine işsizlik, büyüme ve enflasyon kriterlerini seçmiş gözükse de, ‘Bej Kitap’ raporunda da belirtildiği üzere dünya piyasalarındaki genel gidişat ve özellikle son zamanlardaki Çin’den gelen kötü verilerin ortaya çıkardığı global resesyona mı giriliyor endişesini taşıdığı ve takip alanını genişlettiği anlaşılmaktadır. Dünyada etkili olan büyük ekonomilere bakıldığında ABD, İngiltere, Hindistan, Almanya ve Malezya dışındaki diğer ekonomilerde beklenen ve umut edilen büyüme oranlarının yakalanamadığı, küresel anlamda ekonomik hareketliliğin sağlanamadığı  ve özellikle büyüme oranlarının İMF ve Dünya bankası tarafından indirilmesine şahit olmaktayız. Çok değil birkaç hafta önce gerçekleştirdiği faiz indirimi ve yuan’ daki devalüasyon ile piyasaları sarsan Çin’den bu sefer de geçtiğimiz Cuma günü gelen sürpriz faiz indirimi hamlesi sonrası FED’in köşeye sıkıştırılmak üzere olduğunu, elinin iyice zayıfladığını ve faizlerde 28 Ekim toplantısında bir değişikliğe gitmesini beklemediğim gibi Aralık ayında da faiz artırımı kararı alması konusunda çok zorlanabileceğini düşünmekteyim.

FED’in faiz kararından Borsa İstanbul ve dolar nasıl etkilenir?

FED’den gelebilecek olası bir faizi artışının piyasaları ve gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkileyeceği söylenebilir. Gerçi faiz artışı yapılsa bile bunun piyasaları etkileyecek büyüklükte olmayacak şekilde ( 0.10 gibi ) ve ufak çapta yapılacağını, sonrasında da FED’ in uzun süre faiz artışına gitmeden piyasaları seyredeceğini savunanların sayısı da az değil. Geçtiğimiz senenin sonundan beri faiz artışına gitme kararının alınmasının çok zor olacağını savunanlardan biri olarak  bu sene içerisinde 2006’dan bu yana ilk defa yapılması beklenen faiz artırım ihtimalinin küresel piyasalardan ve özellikle Çin’ den gelen ekonomik görüntüler dahilinde giderek zayıflaması ile Çarşamba akşamı gerçekleşecek toplantıda FED’ den faizler ile ilgili herhangi bir hamle beklemiyorum. Böyle bir durumda borsada yükselişlerin görülmesi beklense de bizim piyasamızda ana tema hafta sonu gerçekleşecek olan genel seçimler olduğundan tüm gözler Pazar gününe çevrilmiş durumdadır. Özellikle 1 Kasım seçimleri öncesinde FED’in bu toplantıda da faiz artırımını pas geçmesi başka şartlarda etkili olabilirdi belki ama şu sıralarda seçim sonuçlarına endekslenmiş bir piyasada hareketlilik seçim sonrası Pazartesi günü ortaya çıkacaktır.  Piyasa oyuncuları pozisyonlarını almış olup  artık bekle-gör politikası gütmektedir. 

1 Kasım seçim sonrası Borsa İstanbul, dolar ve tahvil faizi ne olur?

Seçim öncesinde çoğu yatırımcı fazla riske girmek istemeyeceği için dengeli bir pozisyon taşımak isteyebilir. Borsa için seçim öncesinde fiyatların 76.000 - 81.000 aralığında oluşabileceğini söyleyebiliriz. Seçim sonrasında eğer politik kilitlenme olmazsa ve hükümet kurulumu gerçekleşebilirse fiyatlarda önce 84.500, sonrasında yılbaşına kadar da 89.000-90000 görülebilir. Tam tersine, politik kilitlenme olur da hükümet kurulamazsa, yeniden seçime gitme kararı alınırsa ve not değerlendirme kuruluşlarının alacağı karara da bağlı olarak fiyatlarda düşüş yaşanabilir ve önce 70.000 sonrasında ise not konusunda verilecek karara bağlı olarak kötü senaryoda 62.000 de görülebilir. 

Döviz cephesinde de seçime kadar ki sürede dolarda 2.85-3.05 bandı, euroda ise 3.15-3.25 bandı içinde hareketler devam edebilir. Faiz cephesinde ise şu anki konum fazla değişmez.

Seçim sonrasında oluşabilecek olumlu senaryolarda faizde düşüş yaşanabilir. Dolar 2.80-82 bandına ve FED’ e bağlı olarak kısa süreliğine 2.76-2.78 aralığına da inebilir. Euro’ da 3.00-3.05 aralığına sarkabilir. Draghi’ nin son toplantıda euro’ yu zayıflatmak yönünde yaptığı açıklamalar burada kayıpları biraz daha fazlalaştırabilir.
 
Olumsuz senaryolarda ise dolar-TL 3.10, Euro-TL 3.40’a sürüklenebilir ilk etapta. Not indirimi yaşanırsa o zaman daha da yükselebilecek fiyatları tutabilmek için TCMB’nin devreye girmesi beklenir ve faizlerde 300 baz puana varabilecek artış yaşanabilir.

1 Kasım seçiminde tek başına mı hükümet kurulur yoksa koalisyon mu olur?

Zor bir soru. Seçim yasakları öncesi geçtiğimiz haftalarda yapılan ve açıklanan anketlere göre son seçimde elde edilen oy oranlarında büyük değişiklikler görülmüyordu. Seçime kadar oy dağılımı oranları değişir mi bilinmez. Fazla da zaman kalmadı zaten. Bu hafta sonu sonuçlar elde edilecek. Her şeyin hayırlısı diyelim.

Ahmet Mergen - Destek Menkul

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)