Ana SayfaSporTürk futbolu için şok verimlilik raporu---

Türk futbolu için şok verimlilik raporu

3 / 7
Türk futbolu için şok verimlilik raporu
05 Ekim 2017 - 12:17 www.borsagundem.com

BORÇLARI KAPATACAK EK GELİR ÜRETİLEMİYOR

Traverso, beş yıl önce Türk kulüplerinin toplam zararının 40 milyon euro iken Avrupa liglerinde oynayan 700 kulübün toplam zararının yaklaşık 1,7 milyar euro olduğunu söyledi. Bugünse bu tablonun tam tersi geçerli. Aradan geçen beş Avrupa kulüplerinin toplam zararı yüzde 80 azalarak 323 milyon euroya geriledi. Aynı dönemde Türk kulüplerinin zararı ise beş kattan fazla artarak 204 milyon euroya çıktı. 2016 itibarıyla Türk kulüplerinin toplam zararı, 700 Avrupa kulübünün toplam zararının yüzde 63’üne denk geliyor. Değişim aynı ivmeyle devam ederse birkaç yıl içinde Avrupa kulüpleri toplamda kara geçerken Türk kulüpleri zarar liginin zirvesindeki yerlerini daha da sağlamlaştıracak. 

Andrea Traverso, kulüp başkanlarının birçoğunun da bulunduğu salonda, Türk futbolunun finansal olarak neden bu kadar kötü bir durumda olduğuyla ilgili net teşhisler koydu: “Türkiye, kulüplerin borç ve yükümlülüklerinin toplam varlıklarından daha büyük olduğu tek ülke” diyen Traverso,’’Uzun vadeli yükümlülükler varlıklardan daha büyük. Borçlanma oranları çok yüksek. Birçok kulüp faizleri düşürmek için görüşmelerde bulunuyor ama diğer yandan risklerini de artırmaya devam ediyorlar” değerlendirmesini yaptı.

FFP Direktörü’nün sözünü ettiği durumu rakamlara dökünce tablo daha netleşiyor. Türkiye’de kulüpler ellerindeki tüm varlıkları şatsalar bile toplam borçlarının sadece yüzde 55’ini ödeyebiliyor. Yani varlıklarının neredeyse iki katı borçlanmış durumdalar. Avrupa’da ise bu oran, bütün kulüplerde yüzde 100’ün altında bulunuyor. Üstelik Türk kulüplerinin borçluluk seviyeleri artmaya devam ederken bunları kapatabilecek gelir de üretemiyorlar. Traverso’nun paylaştığı rakamlara göre Süper Lig’deki 18 kulübün 13’ü zararda. Ortalama vergi öncesi zarar yüzde 12 düzeyinde. Ancak buna kulüplerin üstlerine aldıkları vergiler de dahil edildiğinde ortalama zarar yüzde 30’a kadar çıkıyor. Yüksek borçlar ve zararlar bir araya gelince hiçbir ekonomik akılla açıklanamayacak, sürdürülebilirlikten uzak bir yapı ortaya çıkıyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • metin05 Ekim 2017 13:34

    ama borsa da spor hisseleri değerlemesine göre bu kulüplerin para basıyor olması lazım.

  • baturayersin05 Ekim 2017 13:03

    yabancıyı paralı bol keseden verirsen başka ne bekliyorsun işçi gariban vergi ödesin keyfini yancılar sürsün sonrada ağla